Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

PLASTİKLER­DEKİ NU­MA­RA­LAR!

07 Ocak 2020, Salı 12:16

Kul­lan­dı­ğı­nız Plas­tik Kaç nu­ma­ra?
Bu ya­zı­yı lüt­fen çok dik­kat­li oku­yun ve sak­la­yın.
He­pi­miz,-hat­ta şu anda ben klav­ye­nin tuş­la­rı­na ba­sar­ken bi­le-plas­tik kul­la­nı­yo­ruz. Ama bir­çok plas­ti­ğin kan­ser yap­tı­ğı­nı bil­mi­yo­ruz. Belki genel ola­rak plas­tik­le­rin çok sağ­lık­lı ol­ma­dı­ğı­nı bi­li­yo­ruz da,ne kadar? İşte onu bil­mi­yo­ruz.
Bir de kul­lan­dı­ğı­nız o plas­tik­le­rin hep­sin­de bir nu­ma­ra var. Kimi nu­ma­ra­lar şi­şe­le­rin gö­rü­nür ye­rin­de,ço­ğun­luk­la da plas­tik kap­la­rın alt­la­rın­da bu­lu­nu­yor. Ör­ne­ğin su da­ma­ca­na­la­rın­da ve su şi­şe­le­ri­nin alt­la­rın­da bu nu­ma­ra­lar..?Daha fazla il­gi­ni­zi da­ğıt­ma­dan bu nu­ma­ra­la­rın ne an­la­ma gel­di­ği­ni an­lat­mak is­ti­yo­rum.
Kul­lan­dı­ğı­nız eş­ya­lar­da­ki 1,2,4 ve 5 nu­ma­ra­lı olan­la­rı en gü­ve­ni­lir­dir. Özel­lik­le 5 nu­ma­ra en gü­ve­ni­lir plas­tik­tir. Halı ya­pı­mın­da, da­ma­ca­na­lar­da ve çocuk oyun­cak­la­rı­nın ya­pı­mın­da kul­la­nıl­mak­ta­dır. 7 nu­ma­ra ise en gü­ve­nil­mez ve teh­li­ke­li ola­nı­dır. Bu nu­ma­ra­da,yani bu tip plas­tik­te bu­lu­nan Bis­fe­nol A(BPA) mad­de­si kan­ser yap­mak­ta, kalp sağ­lı­ğı boz­mak­ta ve di­ya­bet ris­ki­ni art­tır­mak­ta­dır.
3,6,7 nu­ma­ra­lar en gü­ven­lik­siz nu­ma­ra­lar­dır.
Şimdi bu nu­ma­ra­la­rı tek tek in­ce­le­ye­lim:
1-PE­TE(pet) Sizin pet şişe ola­rak ta­nı­dı­ğı­nız şi­şe­ler­de kul­la­nı­lır. Tek kul­la­nım­lık­tır.
2-Hd­pe: Süt,de­ter­jan,yağ mu­ha­fa­za­sı ve oyun­cak ya­pı­mın­da kul­la­nıl­mak­ta­dır.Plas­tik torba,ima­lat sa­na­yi,suya her­han­gi bir kim­ya­sal ka­rış­tır­mı­yor.En ter­cih edi­len nu­ma­ra­lı plas­tik­tir.
3-V(PVC): Yi­yecek kap­la­rın­da kul­la­nı­lan ve yu­mu­şak bir ya­pı­da­dır. Suya tok­sit ma­ter­yal ka­rış­tı­ra­bi­lir. Bu nu­ma­ra­lı plas­tik­le­rin kul­la­nı­mı­nı tav­si­ye et­me­yiz.
4-LD­PE : Su şi­şe­si ola­rak kul­la­nı­lı­yor. Bunun kul­la­nı­mın­da da bir sı­kın­tı yok.
5-PP: Isıya karşı yük­sek di­ren­ci sa­ye­sin­de en iyi­si­dir di­ye­bi­li­riz.
6-PS :Kul­lan at. Çok yu­mu­şak ve ha­fif­tir. Isın­dı­ğı zaman kan­se­ro­jen bi­le­şik­ler ya­ya­bi­lir.
7-Ot­her: Spor­cu şi­şe­si, bi­be­ron, yemek kap­la­rı… Yu­ka­rı­da an­lat­tı­ğı­mız gibi Bis­fe­no­lA mad­de­si kan­ser yap­mak­ta­dır. Kul­lan­ma­yı­nız.
Artık bun­dan sonra şi­şe­le­rin ve da­ma­ca­na­la­rın al­tı­na ba­ka­rak alış­ve­riş yapın.
İster­se­niz ev­de­ki plas­tik­ler­den işe baş­la­ya­bi­lir­si­niz. Ça­ma­şır suyu,yu­mu­şa­tı­cı­lar, sıvı de­ter­jan­la­rın hep­si­nin al­tın­da 2 nu­ma­ra gö­re­cek­si­niz.


Okunma Sayısı: 3595

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.