Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

SIR­LAR ÜLKESİ .. D A T Ç A (9)

13 Ocak 2023, Cuma 13:19


Dat­ça­mı­zın du­ayen ta­rih­çi­si abi­miz­le bir­lik­te Datça ta­ri­hi­nin bi­lin­mez­lik­le­ri­ne doğru dümen kır­mış­tık bir kere..
İnini di­bi­ni araş­tı­ra­cak, Dat­ça­mı­zın üze­ri­ne kabus gibi çöken gi­zem­le­ri, sis per­de­si­ni ara­la­ma­ya ça­lı­şa­cak­tık..
Ta­rih­çi abi­mi­zi akla ha­ya­le gel­me­yen so­ru­lar­la bu­nal­tı­yor­duk. Ama Datça ta­ri­hi hak­kın­da­ki ina­nıl­maz bil­gi­le­ri­ni bize ak­tar­dı­ğı , bilgi da­ğar­cı­ğı­nı ra­hat­lat­tı­ğı için , için için mem­nun da olu­yor­du.. Bunu ta­ri­hin de­rin­lik­le­ri­ne dal­dık­ça , göz­le­rin­de­ki ışıl­tı­dan an­lı­yor­duk..
Ve du­ayen ta­rih­çi­miz, mer­di­ven­li koyun mer­di­ven­le­ri­ne sır­tı­nı da­ya­mış, nefis şa­ra­bın­dan bir fırt çek­miş, önü­müz­de son­su­za doğru uza­nan de­ni­zin ber­rak ma­vi­lik­le­ri­ne göz­le­ri­ni dik­miş..
an­la­tı­yor da an­la­tı­yor­du..
"...M.Ö. 478 de diğer dor kent­le­ri gibi A t t i k - d e l o s deniz bir­li­ği ku­ru­cu üye­le­ri ara­sın­da gö­rü­len Kni­dos kenti, bu dö­nem­de güçlü A t i n a 'nın müt­te­fi­ki, bağ­la­şı­ğı gö­rü­nü­mün­de­dir.
Bu deniz bir­li­ği dö­ne­min­de Kni­dos ken­ti­nin idari, si­ya­si öz­gür­lü­ğü ister is­te­mez kı­sıt­lan­mış­tır. Hatta Kni­dos kendi adına para ba­sa­maz ol­muş­tur.."
"...?Ati­na'­nın bu bas­kı­la­rın­dan bıkan Kni­dos­lu­lar ça­re­yi saf de­di­rt­mek­te bu­lur­lar ve M. S 411 de S p a r t a 'nın bağ­la­şı­ğı olur­lar.. Unut­ma­ya­lım ki.. bu dö­nem­de Ati­na- spar­ta re­ka­be­ti hat saf­ha­da­dır. Ve Spar­ta­lı­lar Kni­dos'u önem­li bir ti­ca­ri ve as­ke­ri deniz üssü ola­rak kul­la­nır­lar..
".. Ati­na­lı ko­mu­tan K o n o n M.Ö. 394. de Kni­dos açık­la­rın­da­ki bir deniz sa­va­şın­da Spar­ta­lı­la­rı çok ağır bir ye­nil­gi­ye uğ­rat­sa da, ?Atina ege­men­li­ği ge­çi­ci ol­muş­tur..
M.Ö. 390.lı yıl­lar­da Spar­ta­lı­la­rın Kni­dos'u as­ke­ri ve ti­ca­ri deniz üssü ola­rak önem­le ko­ru­duk­la­rı, Kni­dos ve sair yer­ler­de bu­lu­nan ya­zı­lı kay­nak­lar­dan an­la­şıl­mak­ta­dır.. " (sü­recek)


Okunma Sayısı: 190

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.