Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

SU­U­U­U­U­U­U­U­U­U­U­U­UU

30 Aralık 2021, Perşembe 18:36

Bu kö­şem­den yıl­lar­dır, iki harf ile ifade edi­len, son yıl­lar­da Dün­ya­mı­zın en önde gelen si­lah­la­rın­dan biri olan SU ko­nu­su­nu de­fa­lar­ca yaz­dım dur­dum.​Bu kış gü­nün­de su ko­nu­su ne­re­den çıktı de­di­ği­ni­zin far­kın­da­yım. Hele geçen haf­ta­lar­da gelen yağ­mur­la pek çok yeri su bas­ma­sı­na rağ­men su neden önem­li.

Bi­li­yor­su­nuz geçen kış mev­si­min­de ,Mart/Nisan ayın­dan sonra 6-7 ay yarım ada­mı­za yağ­mur düş­me­di. Bir de buna Mayıs ayın­da aşırı sıcak ek­le­nince, Zey­tin mah­su­lü­nün neden az ol­du­ğu­nu hiç dü­şün­dü­nüz mü.? Yıl böyle deyip ken­di­mi­zi kan­dır­ma­ya­lım. Ağaç­lar za­ma­nın­da ye­te­rin­ce suya doy­maz , birde buna bazı hava ko­şul­la­rı ek­le­nir­se, sonuç or­ta­da.
Geçen haf­ta­lar­da gelen yağ­mur bi­raz­da olsa top­ra­ğı ıs­lat­tıy­sa­ da ,ma­ale­sef geçen yıl­dan suya has­ret top­rak­la­rı­mı­zı do­yur­ma­dı. Bir hafta önce zi­ya­ret et­ti­ğim kos­ko­ca DEĞİRMEN DERESİ ku­ru­muş gibi.​Ki bu de­re­den akan su ile pek­ çok un de­ğir­me­ni­nin ay­lar­ca ça­lış­tı­ğı­nı görüp ya­şa­yan­la­rı din­le­yin­ce ,insan hay­ret­ler için­de ka­lı­yor. İnşal­lah geçen kış gibi .ya­ğış­sız bir mev­sim ge­çir­me­yiz.

Son gün­ler­de :David Wal­la­ce-Wells in di­li­mi­zi YA­ŞAN­MAZ BİR DÜNYA adı al­tın­da çev­ri­len, dün­ya­mız­da " Isın­ma Son­ra­sın­da Hayat" ko­nu­lu ki­ta­bı­nı oku­yo­rum. Isı­nan dün­ya­mız­da SU yun ne kadar önem­li ol­du­ğu­nu , AKİFER de­di­ği­miz top­rak altı zemin su­yu­nu ne kadar so­rum­suz­ca tü­ket­mek­te ol­du­ğu­mu­zu gö­rün­ce , insan hay­ret­ler için­de ka­lı­yor. Yüz­ler­ce metre de­rin­ler­den çek­ti­ği­miz bu suyun ,bin­ler­ce yıl­lık bir bi­ri­kim ol­du­ğu­nu ve ye­ri­ne ko­nul­ma­sı­nın müm­kün ol­ma­dı­ğı­nı dü­şü­nün­ce, son­daj de­di­ği­miz yön­te­min yan­lış­lı­ğı­nı an­lı­yor insan. Dün­ya­mız­da ku­ru­yan göl­ler (Aral Gölü) ben­zer­le­ri­ni ül­ke­miz­de­ de gö­rü­yo­ruz. Su fa­ki­ri bir ülke ol­du­ğu­mu­zu göz ardı ede­rek, orta Ana­do­lu­'muz­da , bil­has­sa Konya Ka­ra­pı­nar­'da olu­şan OBRUK ları neden gör­mez­den ge­li­riz. Unut­ma­yı­nız ül­ke­mi­zin ikin­ci büyük gölü olan TUZ Gölü bile ku­ru­du.

Dat­ça­mız­da tarım /su ko­nu­su ile meş­gul olan­lar bi­lir­ler,açı­lan ar­tez­yen den temin edi­len sular, her yıl bir­kaç metre daha aşa­ğı­ya in­mek­te­dir.​De­mek ­ki Aki­fer­ler her yıl daha de­ri­ne kaç­mak­ta. De­ni­ze ula­şan top­rak altı veya top­rak üstü su­la­rı­nı de­ğer­len­dir­me den ,daha kolay yön­tem ola­rak , son­daj­lar­la zemin su­yu­nu ter­cih et­me­mi­zin acı­sı­nı önü­müz­de­ki gün­ler­de çe­ke­ce­ğiz. ÇÜNKÜ Dünya ve ül­ke­miz ısı­nı­yor ve ku­rak­la­şı­yor. Su ol­ma­dan Gıda üre­ti­mi­nin ­de ola­ma­ya­ca­ğı­nı dü­şü­nür­sek, otu­rup iyice dü­şün­me­li­yiz.
Datça Mıza ön­ce­lik­le .de­ni­ze ula­şan su kay­nak­la­rı­nın, sis­te­me ka­zan­dı­rıl­ma­sı için kap­sam­lı bir etü­dün ya­pıl­ma­sı ŞART.​Ev /hobi bah­çe­le­ri­miz­de, şahsi tat­min duy­gu­la­rı­mı­zı mi­ni­mi­ze et­me­miz ,tarım ala­nın­da da dam­la­ma gibi ta­sar­ruf­lu su­la­ma yön­tem­le­ri ter­ci­hi­miz ol­ma­lı
.
Lüt­fen Sayım Mi­mar­la­rı­mız ,ya­pa­ca­ğı­nız konut pro­je­le­rin­de SAR­NIÇ için bir yer ayı­rı­nız.(Yerel yö­ne­ti­mi­mi­zin bu ko­nu­da tav­si­ye/özen­di­ri­ci/yap­tı­rım ter­ci­hi ola­bi­lir mi.?)
He­pi­mi­ze düşen görev var el­bet­te.
LUT­FEN DAT­ÇA­MIZ SUSUZ KAL­MA­SIN.....
Sağ­lı­cak­la.....


Okunma Sayısı: 3950

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.