Muğla
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

TARİH SOH­BET­LERİ -ATATÜRK'ÜN BÜYÜK AŞKI ; Dimitrina Kovacheva (9)

01 Mart 2022, Salı 12:51

İde­alim olan; 
Ka­dın-er­kek eşit­li­ği, en önem­li­si de ka­dın­la­rın seç­me-se­çil­me hakkı.. Ül­kem­de ka­dın­la­rın öz­gür­lü­ğü Di­mit­ri­na..."
Mustafa Kemal Ata­türk
Bu yazı di­zi­si­nin bir amacı da ; Bu kri­tik gün­ler­de Mustafa Kemal Ata­türk adını put­laş­tır­ma­dan zi­hin­ler­de tu­ta­bil­mek­tir..​Ma­ale­sef sek­sen kusur se­ne­dir ikin­ci bir M.​Kemal çı­kar­ta­ma­dık.
M.​Kemal'i put­laş­tı­ran­lar veya yok­laş­tı­ran­lar sa­fın­da yer almak is­te­mi­yo­ruz...​Biraz da O'nun in­sa­ni yö­nü­nü ser­gi­le­mek is­ti­yo­ruz..
Ma­ale­sef 1930 ​lu yıl­la­rın Datça Be­le­di­ye baş­kan­la­rın­dan ,İstan­bul Hukuk me­zu­nu Ni­ya­zi Çe­tin­türk ,De­niz­li'de müs­tan­tik Hakim(sor­gu­la­ma ha­ki­mi) iken , 1926 yı­lın­da Cum­hu­ri­yet bay­ra­mın­da halka hi­ta­ben " Bu mem­le­ket daha nice Mus­ta­fa Kemal'ler ye­tiş­ti­re­cek­tir" de­di­ği için ,Ata­türk'ü put­laş­tı­ran­la­rın şi­ka­ye­ti üze­ri­ne açığa alın­mış­tır..
Bu ve­si­ley­le Datça ta­ri­hi­ne böyle bir ka­yıt­ta düş­müş ola­lım.
Neyse ..​Biz yine M.​Kemal'in bu büyük aş­kı­nı , Bul­gar yazar Li­li­ana Se­ra­fi­mo­va'nın* ke­la­min­den din­le­me­ye devam ede­lim.
"...​Bu güzel eğ­len­ce ge­ce­si­nin sa­ba­hın­da ken­di­si­ni Ko­vac­he­va aile­si­nin evine davet et­ti­ren M.​Kemal ,her zaman ol­du­ğu gibi bu fır­sa­tı da en iyi şe­kil­de de­ğer­len­dir­me­si­ni bilir.
Er­te­si gün pa­zar­dır. Öğ­le­den sonra Ko­vac­he­va'ların evin­de­dir.​Bu sa­bır­sız dav­ra­nı­şın­da sı­ra­dan bir in­ce­lik­ten başka ne­den­ler de ara­mak do­ğal­dır.
DİMİTRİNA'DAN ETKİLENMİŞTİR.
Onu zevk­le dö­şen­miş bir sa­lo­na alır­lar. Ba­kış­la­rı sa­lo­nun bir kö­şe­sin­de duran pi­ya­no­ya ta­kı­lır..​ Di­mit­ri­na' nın pi­ya­no­su­na.."
"...​Ama Di­mit­ri­na or­ta­lık­ta yok­tur.​M.​Kemal ge­çir­dik­le­ri güzel ge­ce­nin et­ki­si al­tın­da­dır. Son­ra­dan an­la­ya­cak­tır ki..​Baba Ko­vac­hev ev­de­dir ve evde ol­du­ğu sü­re­ce söz yal­nız ba­ba­nın­dır.
Az sonra gü­rül­tü­lü bir ta­vır­la Ge­ne­ral Ko­vac­hev mer­di­ven­ler­den iner.​Sivil giy­si­le­ri için­de iri ya­pı­sı ve ko­ca­man bı­yık­la­rıy­la daha çok göze çarp­mak­ta­dır."
"..​Ko­nu­ğu­nu se­lam­la­dık­tan sonra ,rahat otur­ma­sı­nı diler ve sa­bah­tan beri eşin­den onun öv­gü­sü­nü işit­ti­ği­ni ,eğ­len­ce­ye ka­tı­la­ma­dı­ğı için büyük üzün­tü duy­du­ğu­nu söy­ler.
Ge­ne­ral bir kaç cümle Fran­sız­ca ko­nuş­tuk­tan sonra :
--HAYDİ TÜRK­ÇE KO­NU­ŞA­LIM. der .(sü­recek)
* Kay­nak :
M.​Kemal ve Miti Ko­vac­he­va
Umut­suz bir aşkın öy­kü­sü
Li­li­ana Se­ra­fi­mo­va


Okunma Sayısı: 1382

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.