Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

TEKNE

15 Eylül 2022, Perşembe 17:50

Hiç bitmesin istediğim bu tekne turu meğer artık sonuna yaklaşmış, bir yıl sonra bir limana yaklaşıp, elveda diyerek, gözlerim yaşlı olarak tekneden ineceğim belli oldu şimdiden. Yani sadece dört yıl sürecekmiş meğer bu tekne turum.
Benim için hayat çeşitli tekne turlarından ibarettir. Küçüklü büyüklü, her biri farklı donanımlı, kimi motorlu, kimi yelkenli ve ne kadar yani kaç yıl süreceği baştan belli olmayan tekne turlarıdır hayat. Bir limanda biner, sonunda baştan planlamadığın diğer limanda iner, orada başka bir tekneye geçerek sürdürürsün hayatı. Her birinde deniz bazen masmavi, bazen kapkara, bazen sakin, bazen dalgalıdır. Bazen güneşli, apaydınlık, bazen biraz loş, bazen iyice karanlıktır o teknedeki günlerin. Hayata adım attığın, sonra çocukluk yıllarını geçirdiğin ilk tura ben Masumluk Turu derim. Anne ve babanın gelir durumuna göre ya dertsiz, gamsız, ya da belki daha o küçük yaşlarda eve üç kuruş para getirnek için senin de çabalamağa başlayıp, gerçek ve zor bir hayata adım attığın yıllarının turudur bu. Ama o yaşlarda kafandan geçenler hep masum düşüncelerdir. Sonra Okul Turu teknesine geçersin. İlk okul, orta eğitim, meslek okulu ya da üniversite, hatta belki de yüksek ihtisas, doktora falan. Dersler sınavlar, sabahlara kadar sınavlar için çalışmalar, başarılar, ya da bazen hüsranlarla geçen uzun öğrenim yılları. Bu çok uzun turun „Gençlik başımda duman, ilk aşkım ilk heyecan, ….“ sözleri olan şarkıdaki gibi ilk gençlik aşklarının da yaşandığı yılların geçtiği kısmına ben Gönül Macerası Turu derim. Bazen bu tur sırasında hayat eşini de bulur, evliliğe doğru adım atarsın. Bu tur bitince başka bir limanda Gerçek Hayat Turu teknesine geçersin. Yaşam gailesi, aileni geçindirmek için çalışıp çabaladığın, çoluk çocuğa karışıp, onlara güzel bir gelecek verebilmek, öğrenimlerinin en iyi şekilde olabilmesi için kendini harcadığın, kafa yorduğun, fedakarlıklar yaptığın yılların tekne turudur bu. Yani her türlü deniz ve hava koşullarının olduğu, teknenle doğru limanlara yönelmek için uğraştığın uzun yıllar. Tabii bu arada hayatın tadını çıkarttığın, güzel tatiller yapmak ve dinlenmek için ara sıra demir attığın güzel koylar, limanlar da vardır. Bazen de bu limanlardan birinde günübirlik bir tur için asıl tekneden ayrılıp başka bir tekneye adım attığın ve o andan itibaren hayatının değiştiği turlar. Yani başta yazdığım gibi "Hiç bitmesin istediğim bu tekne turu meğer artık sonuna yaklaşmış, bir yıl sonra bir limana yaklaşıp, elveda diyerek, gözlerim yaşlı olarak tekneden ineceğim belli oldu şimdiden. Yani sadece dört yıl sürecekmiş meğer bu tekne turum" dediğim ve Rüya Turu diye adlandırdığım, insanın hayatını planlarken hiç düşünmediği sürpriz, ansızın oluşan, duygu dolu tekne turları.
Herkesin hayatı ve bunu oluşturan tekne turları bir başka kişininkinden çok farklıdır. Aynen bir denize açıldığınızda her biri ayrı bir yöne giden irili ufaklı tekneleri gördüğümüz gibi. Bazen kürekli ve derme çatma, bazen yelkenli,  bazen motorlu ve hatta çok lüks, pahalı tekneler. Aynı gerçek hayattaki gibi çok farklı, yani fakir, orta geçimli, ya da çok zengin insanlar ve onların hayattaki çok farklı yaşamları, yani benim tanımımla çok farklı "Tekne Turları". 

Tatil ne güzel,
Sil dertlerini, tasalarını kafandan,
Mavi deniz, güneş, temiz hava orada,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Kafamda hìç plan yok,
Dinlenmek, keyif etmekten başka,
İş, güç dert etmiyorum,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Kalkmış gelmişim taa uzaklardan ,
Her yaz aynı güzellikler,
Deniz, güneş, tabiat, temiz havaya yine,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Kahvaltıyla başlarım güne, denize karşı,
Okurum gazetemi, orta şekerli kahvemle ,
Dertlerini, tasaları atmışsın bir kenara,
O tekneye de binmişsen hele ki.

O günde diğerleri gibiydi,
Gittim limana, sakindi deniz,
Hep merak ederdim o karşıdaki adayı,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Beş, altı kişi daha gelmiş,
Hepsi de tatil keyfinde,
Tasasız bekliyorlar hareket edelim diye,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Son anda biniyor o da,
Farkı yok sanki diğerlerinden,
Günaydın, merhaba, sen de yetìştin diyor kaptan,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Kim demiş farkı yok,
İşte dönüm noktası,
Tatildi, tasa yoktu, ama artık o var,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Değişti dünyaya bakışın,
Değişti, hep aynı dediğin tatil,
Yazar değildin, sana ilham oldu,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Bir, iki, sonunda üç yıl geçti,
Sen yazdın habire,
Uzaktan da yaşadın artık orayı,
O tekneye de binmişsen hele ki.

Ama bitecekmiş artık bu rüya,
Bir yıl daha geçince gidecekmiş buralardan,
Hayat bu, sıra başka teknede, ama artık onsuz olarak, 
O tekneye ben de binmiştim diyerek, ne yazık ki.

En sonunda da, Allah herkese sağlıklı bir ömürden sonra ve gecinden versin ama, sonsuza giden kaçınılmaz Son Tekne Turu.

Rumuz: Sensiz Olmaz, 12.09.2022


Okunma Sayısı: 959

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.