Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

TOP­RA­ĞI­NI­ZI DEĞİL ÜRÜ­NÜ­NÜ­ZÜ SATIN

30 Mart 2023, Perşembe 17:42

Geçen haf­ta­lar­da özel bir işim için ili­mi­ze gidip gel­mem icap etti. Uzun­ca bir bü­rok­ra­si mü­ca­de­le­sin­den sonra sonuç aldık gibi in­şal­lah.
Muğla /Mar­ma­ris ara­sın­da is­mi­ni şimdi ha­tır­la­ya­ma­dı­ğım bir yer­le­şim ye­rin­de (is­mi­ de önem­li değil) il­gi­mi çeken bir pan­kart da :"TOP­RA­ĞI­NI­ZI DEĞİL ÜRÜ­NÜ­NÜ­ZÜ SATIN " ya­zı­sı bana de­fa­lar­ca gün­de­me ge­tir­me­ye ça­lış­tı­ğım bir ko­nu­yu çağ­rış­tır­dı. Evet Dat­ça­mız'­da yerel halk ürü­nü­nü değil top­ra­ğı­nı sa­tı­yor.
Ne­de­ni ve işin başka bo­yut­la­rı ne­ler­dir !! Ayrı dü­şü­nü­lecek bir konu.
Ko­nu­nun uz­ma­nı ve so­rum­lu­la­rı ne dü­şü­nür­ler bil­mi­yo­rum ancak, zaten çok dar ve pek eko­no­mik ol­ma­yan tarım alan­la­rın­da, ta­rım­la ge­çi­mi­ni sağ­la­mak zo­run­da olan­la­rı­mı­zın yakın bir za­man­da kendi top­rak­la­rın­da ki­ra­cı du­ru­ma düş­me­le­ri ka­çı­nıl­maz gibi gö­rü­nü­yor.
Top­ra­ğı­nı sa­ta­rak ,otel, apart ve ben­ze­ri tesis yapma fur­ya­mız ne zaman tı­ka­na­cak bi­lin­mez ama, bu işin böyle gi­de­me­ye­ce­ği dü­şün­ce­sin­de­yim. Bu durum yıl­lar önce ya­şa­dı­ğı­mız , sa­adet zin­ci­ri di­ye­bi­le­ce­ğim BAN­KER olayı gibi sanki.
Top­rak/tarım ve hay­van­cı­lık­la uğ­ra­şan­lar­da suç­la­mak müm­kün değil. Eko­no­mik üre­tim ka­nal­la­rı­nı ha­zır­la­yıp aça­ma­yan ka­mu­nun suçu yok mu.? He­pi­miz geçim eği­tim ve pek ­çok ne­den­ler­le, doğ­du­ğu­muz yer­ler­den uzak­la­şa­rak ,büyük yer­le­şim yer­le­rin­de (Şe­hir­ler ) top­lan­dık, top­lan­mak­ta­yız ­da. Ta­rım­sal üre­tim­den uzak­la­şa­rak tü­ke­tim top­lu­mu olma se­çe­ne­ği­ni ter­cih ettik. Bu durum daha ön­ce­de yaz­dı­ğım gibi, yurt dı­şın­dan ithal olu­na­cak ,likit yağ, hu­bu­bat, şim­di­de et ve süt ürün­le­rinin yo­lu­nu göz­ler olduk.? Bazıla­rı­mız ; pa­ra­mız var ithal ede­riz di­ye­bi­lir­ler. Pa­ra­mız yoksa , dı­şa­rı­dan ürün bu­la­maz­sak veya ürü­nü­nü sa­ta­cak ülke ol­maz­sa ne ola­cak.?
Bu Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin ku­ru­cu ira­de­si­nin başı, KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ " demiş. Biz bu düs­tur dan ,son yıl­lar­da ço­o­o­o­ok uzak­laş­ma­dık mı...?

Bazı yerel yö­ne­tim­le­rin son za­man­lar­da ,alım ga­ran­ti­li tarım ürün­le­ri­ne des­tek ve­re­rek , köy in­sa­nı­nın tek­rar ta­rım­la ba­rış­ma­sı­nın gay­re­ti­ni gös­ter­di­ği­ni gö­rü­yor ve tak­dir edi­yo­rum. Şu bizim Dat­ça­mız için ne ya­pa­bi­li­riz acaba..?

Çan­lar kim­ler için ça­lı­yor, kurak geç­mek­te olan bu kış mev­si­mi ba­zı­la­rı­mı­zın epey ca­nı­nı sı­ka­cak gibi.
Şim­di­lik kalın sağ­lı­cak­la...


Okunma Sayısı: 450

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.