Muğla
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

TÜKETİCİ KANUNUNDA NELER DEĞİŞMELİ? (1)

29 Mart 2022, Salı 11:35
*Öncelikle Tüketici İşlemi'nde yer alan maddelerin uygulanması açıklığa kavuşturulmalıdır…
*Bankacılık ile ilgili işlemlerde Bankacılık , Düzenleme  DenetlemeKurulu(BDDK) devreden çıkarılmalı, Bu işe Ticaret Bakanlığı bakmalıdır.
*Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Tüketicinin lehine yeniden ele alınıp düzenlenmelidir.
*Satıştan kaçınanlara ağır cezalar getirilmelidir. Özellikle Türk parasının değer kaybetmesi üzerine verilen siparişleri vermeyen işletmelere ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
*Ayıp maldan ispat yükü, tüketiciye değil satıcıya yüklenilmeli. Bunu tüketicinin yakınında bulunan bir servis istasyonu(satıcının anlaşmalı olduğu değil) yapmalıdır.
*Sigorta yaptırılma zorunluluğu kaldırılmalı. Mahkeme kararları gözden geçirilmeli, ya da Adalet bakanlığı ile görüşülmelidir. 
*Tüm bankalar tüketiciye  istemeseler de yıllık aidatı olmayan Kredi kartı vermelidirler.
Basından, TV lerden  duydunuz. Tüketici Kanunu değişiyor…dendiğini. Ben de sizin gibi oralardan takip ediyorum.
Gördüğüm kadarıyla öyle tüketicinin lehine büyük değişiklikler görmüyorum. 
Nerden mi biliyorum; bu ülkede böyle kanunlar hep satıcıdan yana yapılır da ondan…İnşallah yanılırım. 
En azından aşağıdaki değişiklikler yapılmazsa, bu değişikliklerden hiçbir şey beklemiyorum.
Peki nelerin değişmesini istiyorum? (en azından ilk aklıma gelenleri yazacağım)
6502 Sayılı kanunun 3. Maddesinin / l bendi. TÜKETİCİ İŞLEMİ: …gerçek veya tüzel kişiler arasında kurulan eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler…
Yasada bu varken, internetten bir promosyon bilet alıyorsunuz. 14 gün içinde CAYMA HAKKI nı kullanmak istiyorsunuz. Hayır kullanamazsınız. Çünkü bu uçak firmalarının kendi sözleşmeleri varmış. Sizin paranızı iade etmiyorlar. Değerli tüketiciler ortada yasa var. Bu yasa dururken, bilmem nenin sözleşmesi bana ne? 
Bu madde tam bir açıklığa kavuşturulmalıdır. 
4.maddenin, 3.bendi…
"…Tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak….TÜKETİCİYİ KORUYACAK ŞEKİLDE Bankacılık Düzenleme ve denetleme Kurumu tarafından belirlenir..
BDDK ya görevini tam olarak yapmalı, ya da Bankalardan ve finans çevrelerinden yana tavır almamalıdır. Bu yetki BDDK 'nun elinden alınıp, Ticaret Bakanlığına verilmelidir. 
5. madde. (TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİNDEKİ HAKSIZ ŞARTLAR) Tüm işletmelerin sözleşmeleri standart sözleşmelerdir. Özellikle Banka sözleşmeleri. Bu sözleşmelerin içi haksız şartlarla doludur. Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri sıfatıyla görev yapan Asliye Hukuk Mahkemeleri kanunlara değil, yargı kararlarını örnek almaktadırlar. Buna Ticaret Bakanlığı el atmalıdır. 
SATIŞTAN KAÇINMA: Madde 6.(1) …Vitrinde.rafta elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz…
Son zamanlarda, özellikle pandemi döneminde mesafeli alımlar ve satışlar çoğaldı. Hepimiz buralardan alışveriş yapıyoruz.
Son zamanlarda, bir mal siparişi veriyorsunuz, ya da verdiniz. Bilmem ne sitesi malı size 100 TL'ye vereceğini söyleyen reklamlar yapıyor. Siz de internet ortamında 2 adet sipariş veriyorsunuz. Bir zaman sonra size paranız iade ediliyor. Gerekçe stoklarımızda ürün yok. Bir de bakıyorsunuz aynı site bu malı 300 TL'ye çıkarmış satıyor. Bunu yapamaz. Bunlar daha ayrıntılı açıklanmalıdır. Kaldı ki, ileride göreceğimiz gibi, mesafeli sözleşmelerde"Stokta malın olmaması temini  için gerekçe olamaz " ibaresi vardır.
AYIPLI MALDA İSPAT YÜKÜ ,Madde 10/1:Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların , teslim tarihinde var olduğu kabil edilir.
Denmektedir. Çok güzel bir madde. Ancak bu tespiti kim yapacaktır? Eğer ilgili servis yapacaksa, zaten firmanın temsilcisidir. Vereceği rapor veya hüküm doğru mu kabul edilecek. Bu da bir açıklığa kavuşturulmalıdır.
TAKSİTLE SATIŞ SÖZLEŞMELERİ, Madde, 17/3: Taksitle satış sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz.
Peki şu internet aracıyla yapılan GSm ve dekoderli alınan sözleşmeler bu kategoriye girmiyor mu? Hiç birisi yazılı bir sözleşme göndermiyor. Hem yazılı, hem de internetten sözleşme gönderen yok. Bu sözleşme tüketiciye mutlaka ulaştırılmalıdır. 

Okunma Sayısı: 8869

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.