ÜLKEMİZİN SIRADIŞI KADINLARI
02 Eylül 2021, Perşembe 16:31(Oyuncu, senarist ve yönetmen.)
Geçtiğimiz günlerde 76. Yaş gününü kutlayan Türkan Şoray, 28 Haziran 1945'te İstanbul'da doğdu. Yeşilçam'ın Sultanı, 1960'lı yıllarda sinema ile tanışmış ve kısa sürede beğenilen bir oyuncu haline gelmiştir. 1964 Antalya film festivali' nde "Acı Hayat" filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü alan Şoray, 222 filmde rol alarak dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu olma başarısını göstermiştir.
Türkan Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde "Unıcef "Türkiye iyi niyet elçisi seçilmiş, "Sevgiyle yapılamayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum. Gücü sevgiyle birleştirirsek, birçok sorunun üstesinden gelebiliriz" sözleriyle sevginin önemini vurgulamıştır. Ayrıca Şoray'ın kendi adını taşıyan bir ilkokul' u Milli Eğitim Bakanlığına bağışlamıştır. Sinema oyuncuları Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Fatma Girik'le birlikte, Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş dört önemli kadın oyuncudan birisidir. Bu dörtlü içerisinde, yönetmenlik yapan tek sinema oyuncusu olan Şoray, başrolünde kendisine eşlik eden Kadir İnanır ile oynadığı 1972 yapımlı Dönüş, 1976 yapımlı Bodrum Hakimi, 1973 yapımlı Azap 2015 yapımı Uzaklara Arama' nın tek başına; 1981 yapımlı Yılanı öldürseler filminin ise Şerif Gören ile birlikte yönetmenliğini yapmıştır.
İstanbul'un Eyüp ilçesinde doğan Türkan Şoray, memur bir ailenin ilk çocuğudur. Nazan ve Figen adında iki kız kardeşi vardır. Fatih Kız Lisesi orta bölümü mezunu olup, annesi Meliha Şoray'ın desteğiyle sinemaya adım atan Şoray, Tiyatro oyuncusu Cihan Ünal ile 1983'te evlenmiş 1987'de ayrılmış ve bu evlilikten Yağmur adlı bir kızları olmuştur.
Sinemaseverlerin gönlüne taht kuran sanatçı için;
“*Sinemanın, oyunculuğun ötesinde de bir konum kazanmıştır Türkan Şoray. Halk özlemiyle oluşmuş bir mitostur ve ulaşılmaz bir yalnızlık içindedir.
Cemal Süreya
*Sultan filan değil… Türk sinemasının yaşarken efsaneleşen oyuncusu o…
Burçak Evren
*Çekim öncesinde gördüğüm Türkan Hanım, sanki tecrübe filminin çekimini bekleyen bir amatördü. Yeniden hayran olmuştum, profesyonelliğin nasırlaşmış alışkanlığı yoktu onda.
Doğan Hızlan
*Türkan Şoray “halkın bağrından” doğdu. Mesleği ve mesleği dışında sosyal dayanışmanın hep içinde olmasının; ayrıca insanlarımızın “daha güzel, daha aydın bir *Türkiye” adına yaptıkları kavgada, sanatçımızı da yanı başlarında bulmalarının anlattığı bir şey var.
Server Tanilli
*1950'lerden itibaren hangi yılda doğmuş olursanız olun, Türkan Şoray insanın hayatını kaplar…
Fatih Özgüven tanımlamaları dile getirilmiştir.
Okunma Sayısı: 6248
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.