Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

21 Nisan 2022, Perşembe 14:50
23 NİSAN 1920'YE VARMADAN BİRKAÇ ADIM ÖNCE…
!9 Mayıs 1919 Samsun, 22 Haziran 1919 Amasya, 23 Temmuz 1919 Erzurum , 4-11 Eylül 1919 Sivas. Buluşmalarından sonra, artık hedef Ankara'dır yeni bir meclis oluşturmaktır.
23 Nisan'dan 15 gün önce Mustafa Kemal 8 Nisan 1923 tarihinde 9 maddeden oluşan bir bildirge yayınlar. Özetle şunları söyler:
"Egemenlik ulusundur; TBMM den başka hiçbir makam ulusal yazgıya egemen olamaz; bütün yasalarda, örgütlerde, yönetimde, eğitimde, ekonomide ulusal egemenlik içinde hareket edilecektir; saltanatın kaldırılması kararı,değişmez bir ilkedir;yargı kurumları, yasalar düzeltilecek,köylünün üzerindeki aşar vergisi kaldırılacak,öğretim birleştirilecektir;barış konusunda mali, ekonomik,yönetsel bağımsızlığımızın kesin olarak sağlanması şarttır.
 
TBMM daha çocuktur. Bebeklikten yeni çıkmıştır. O çocuk ne kadar özgür büyürse, gençliği de, geleceği de öyle gürbüz olur düşüncesi vardır, zamanın liderlerinde.
 
"Çocuk doldurulacak bir kap değil, ısıtılacak bir ocaktır" DANNER
"Çocuk dünyanın en büyük saadetidir"DOSTOYEVSKİ
"Çocuklar donmamış beton gibidir, üzerine ne düşse iz bırakır"HAİM JİNOTT
"Tay, at olunca at dinlenir, çocuk adam olunca ata dinlenir"KAŞGARLI MAHMUT
 
"Egemenlik ulusundur; TBMM'den başka hiçbir makam ulusal yazgıya egemen olamaz; bütün yasalarda, örgütlerde, yönetimde, eğitimde, ekonomide ulusal egemenlik içinde hareket edilecektir…"
Mustafa Kemal Atatürk 
"Türkiye Cumhuriyeti'nin, özellikle bugünkü gençlerine ve yetişmekte olan ÇOCUKLARINA sesleniyorum: Batı senden, Türk'ten çok daha geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, Ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil.  Senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin! Bu belli. Fakat zekanı unut! Daima ÇALIŞKAN OL"M.K.Atatürk
 
 
Mustafa Kemal, Ulusal Egemenliği  çocuklara bayram olarak bağışlarken, çok haklıydı. Çünkü gelecek  ve Cumhuriyetin onların elinde biçimleneceğini biliyordu.Ortadoğu'nun tek laik ve Cumhuriyet yönetimi ülkesi olmamız, işte bu görüştür, anlayıştır.
Tüm çocuklarımızın ve Ulusal Egemenliğe inanan insanların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlarım.

Okunma Sayısı: 7173

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.