Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

VEBA YILI GÜNLÜĞÜ (1) YALANLAR…YALANLAR….YALANLAR…

28 Aralık 2021, Salı 13:24
Covid19 salgınından bu yana dünyadaki salgınları izlemeye başladım. Onlarla ilgili birçok kitap okudum, araştırmalar yaptım. Zaman zaman sizlerle paylaştım. Bunlardan en önemli gördüğüm Albert Camus'nun (VEBA romanı) Diğeri de şimdi özetlemeye çalıştığım(* DANİEL DEFOE'nun VEBA YILI GÜNLÜĞÜ)
Çok fazla yorum yapmayacağım. Ama o zamanın yöneticilerinin de yalan konuştuklarını, popülist davrandıklarını göreceksiniz. Sonra konunun adaletle ilgili olduğunu göreceksiniz…Kitap, 1665 yılında Londra'daki veba salgınını, Londra'da salgında müfettişlik yapan, biri tarafından anlatılıyor.
"…1664 yılının Eylül ayı başında sıradan bir sohbet sırasında ben de komşularımla birlikte Hollanda'da veba salgınının yeniden başladığını öğrendim. Söylendiğine göre 1663'te, özellikle Amsterdam ve Rotterdam'da çok şiddetli bir salgın olmuştu., kimilerince İtalya'dan,kimilerince de Doğu Akdeniz ülkelerinden mal getiren Türk ticaret gemileriyle oralara yayılmıştı, kimileri de vebanın Girit'ten veya Kıbrıs'tan geldiğini iddia ediyordu. Hatta salgının Kahire, İskenderiye, İstanbul, İzmir ve Halep gibi kentlerden ithal edilen mallarla Hollanda üzerinden İngiltere'ye taşındığını düşünüyorlardı…"
Dikkat etmişseniz, Korona'nın ilk çıktığı günlerde, kendi ülkelerinde bu salgının falan yerden ,filan yerden geldiği…anlatılırdı. Hatta ABD başkanı Trump buna Çin virüsü adı takmıştı. Neyse biz anlatıya devam edelim:
"…Hükümet gerçekte neler olup bittiğinden haberdardı ve salgının buraya sıçramasını önlemek için birçok gizli toplantı yapmıştı…1664 sonlarında iki Fransızın bir sokakta vebadan ölmesi üzerine gerçekler saklanamadı…"
"Artık ölenlerin sayısı gizlenmeye başlandı. 200-300 olan defin sayısı , birden 500 lere çıkmıştı. ..
"..Listede 14 kişinin vebadan öldüğü yazıyordu, ama bu sayı tümüyle yalandan ibaretti. Çünkü St. Giles bölgesinde başka hastalıklardan ölmüş gibi gösterilen . ancak vebadan 40 kişinin öldüğü belliydi. 
Kitapta buna benzer onlarca rakam çarpıtması var. 68 kişi vebadan öldü denilen yerde ölü sayısı 120 ydi…gibi…Artık insanlar başlarının çaresine bakmak istiyordu. 
"Efendi, kendini kurtar. Mantığı çalışmaya başlamıştı. Yaygın söylenti, vebadan kaçılarak kurtulmak doğrusuydu. Bu bir söylentiydi. İnsanlar, işlerini, mallarını, mülklerini bırakarak, alabildikleriyle dağlara kaçmaya başladılar…
"..Vebanın daha çok kalabalık ve yoksul dış muhitlerde hapsolduğunu gözlemliyorduk; buralarda veba kente oranla daha çok kurban alıyordu…"

Okunma Sayısı: 2701

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.