Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YAĞ­MUR HA­SA­DI

20 Şubat 2023, Pazartesi 15:49

Kış mev­si­mi­ni tam ola­rak ya­şa­dı­ğı­mı­zı söy­le­ye­bi­le­ce­ğim şu gün­ler­de ,DEP­REM fe­la­ke­ti ya­şan­tı­mı­zın/ gün­de­mi­mi­zin or­ta­sı­na bir bomba gibi düştü.Ül­ke­miz bir dep­rem ku­şa­ğı için­de ol­du­ğu­na göre, dep­rem­le ya­şa­ma­yı, ha­ya­tı­mı­zı da, yaşam alan­la­rı­mı­zı buna göre dü­zen­le­mek zo­run­da ol­du­ğu­mu­zu ak­lı­mı­zın bir kö­şe­si­ne yaz­mak zo­run­da­yız.

Antik çağ­lar­da ya­şa­nan dep­rem­ler­le antik Kni­dos şeh­ri­nin neler kay­bet­ti­ği­ni, ya­pı­lan ka­zı­lar so­nun­da elde edi­len bu­lun­tu­lar­dan öğ­re­ni­yo­ruz. Bu ko­nu­da en yet­kin bil­gi­yi, Numan Hoca ve Er­te­kin Ho­ca­dan öğ­re­ni­yo­ruz...

Dat­ça­mı­za ge­lin­ce;
Küçük çaplı da olsa il­çe­miz­de dep­re­mi sık sık ya­şı­yo­ruz. Bunun en yakın ör­ne­ği­ni bir iki yıl ön­ce­ki ve Re­şa­di­ye Ma­hal­le­miz­de bı­rak­tı­ğı izler. Gerçi ölüm­cül bir fe­la­ket ol­ma­dı ama, bu hiç ol­ma­ya­cak an­la­mı­na gel­mez.
Hayat her­ şe­ye rağ­men akıp gi­di­yor ve ya­pı­laş­ma çıl­gın­lı­ğı­mız da ar­ta­rak devam edi­yor. Se­vin­di­ri­ci olan ise, il­çe­miz­de mün­fe­rit ör­nek­ler hariç, çok katlı ya­pı­laş­ma­nın ol­ma­ma­sı.
Son gün­ler­de ha­va­la­rın so­ğu­ma­sı ve ge­ce­le­rin­de çok so­ğu­ma­sı ne­de­niy­le erken hasat amacı ile tur­fan­da Pa­ta­tes diken üre­ti­ci­le­ri­miz epey zarar gördü.
Beni asıl kay­gı­lan­dı­ran konu ise, her zaman ol­du­ğu gibi SU. Kış mev­si­mi­nin ya­şa­nı­yor ol­ma­sı­na rağ­men , ye­te­rin­ce yağ­mur ala­mı­yo­ruz. Bu ev­vel­ki yıl ol­du­ğu gibi, kurak bir mev­sim ge­çi­ri­yo­ruz gi­bi­me ge­li­yor. İnşal­lah önü­müz­de­ki gün­ler­de ye­te­rin­ce yağış alı­rız. İşte ben bu ne­den­le, yet­ki­li/so­rum­lu­la­rı­mı­zın dik­kat­le­ri­ni çe­ke­bil­mek için , SU HA­SA­DI yani yağ­mur su­yu­nu top­la­ma/bi­rik­tir­me dü­şün­ce­si­ni tek­rar gün­de­me ge­tir­mek is­ti­yo­rum. BETÇE yö­re­si­ne dö­şe­nen su hattı ne zaman so­nuç­la­na­cak bil­mem ama, bunun çev­re­sel et­ki­le­ri­nin ne ola­bi­le­ce­ği­ni öğ­ren­mek bile is­te­mi­yo­rum. Bes­len­me­yen/bes­le­ne­me­yen su kay­na­ğı­nın bu hoy­rat /ho­var­da tü­ke­ti­me ne kadar da­ya­na­bi­le­ce­ği­ni bilen var mı. ?
Diğer bir husus ise, de­fa­lar­ca yaz­ma­ma rağ­men imar ge­niş­le­me­si­nin , Bur­gaz/Kız­lan is­ti­ka­me­tin­de devam edi­yor ol­ma­sı. Bu taban ara­zi­ler Ka­ra­köy gibi, ya­rı­ma­da­nın en ve­rim­li tarım hav­za­sı. Aynı za­man­da taban suyu de­po­la­rı. Bu ben­ze­ri alan­lar­da, İsken­de­run böl­ge­sin­de dep­re­min ya­rat­tı­ğı yıkım ör­ne­ği or­ta­da du­rur­ken, neden dü­şün­me­yiz.?
Yeni ya­pı­lar­da pek ­çok kural ge­ti­ri­yo­ruz­ da ,SAR­NIÇ zo­run­lu­ğu­nu neden göz ardı ede­riz.?
Bol ya­ğış­lı bir kış mev­si­mi di­lek­le­rim­le...

SAĞ­LI­CAK­LA..
YK


Okunma Sayısı: 318

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.