Muğla
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YAŞAM DOSTUNDAN ÖNERİLER(4)(

09 Aralık 2021, Perşembe 12:22
DNA’DAN PROTEİNE,,,
-Yaşamın düzenleyicileri proteinlerdir. 
Proteinler,vücudumuzdaki bütün faaliyetleri yürütür ve düzenler.
Yaşamın temel proteinlerinden biri hemoglobindir. 
Proteinsiz yaşam olamaz. 
ÇEŞİTLİLİĞİN KAYNAĞI:” POLİMORFİZMLER”
DNA mızın A,C, G, T , olarak dört nükleotidin dizilimini içerir. Canlıların bu dizilimleri büyük ölçüde birbirlerine benzer. Bu dizilimdeki farklılıklara polimorfizm denir. Birbirimizden farklı olmamızın nedeni bu polimorfizmlerdir. Bu tüm canlılar için böyledir.
Otlarla, böceklerle, çiçeklerle,kurbağalarla ve diğer tüm canlılarla çok büyük genetik benzerliklerimiz var.    
GENETİK HASTALIKLAR…
Bu hastalıkların önemli bir kısmı sadece gendeki bozukluğun sonucunda ortaya çıkan “tek gen hastalıkları”dır. Gendeki bozukluğa mutasyon  denir. 
Bunların çoğunda tedavi çok zor, hatta olanaksızdır…Ülkemizde özellikle güney illerimizde çok görülen   Akdeniz Anemisi, Ailevi Akdeniz Ateşi(FMF) , kanın pıhtılaşma problemleri Hemofili, metabolik bozukluklar olan Fenilketonüri, Kistik Fibroz  ve bazı kas hastalıkları bu gruba girer. 
DIŞ ÇEVRE KÖKENLİ HASTALIKLAR
Burada bireyin sağlığını kaybetmesine yol açan faktörler dış çevre kaynaklıdır. Örneğin bakterilerin yol açtığı verem, cüzam, difteri, zatürre bu gruptan hastalıklardır. Bakteriler gibi mikro-organizmalar olan virüsler, kabakulak, çocuk felci, kuduz gibi hastalıkların nedenleridir. Parazitler de dış çevre kaynaklı hastalıklardandır. Ayrıca zehirlenmeler, travmalar dış çevrediki etkenlerle sağlığımızın zarar görmesine reden olurlar. 
KRONİK KOMPLEKS HASTALIKLARI:
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) bu grupta yer alan hastalıklar için  Bulaşıcı olmayan hastalıklar adını vermektedir. Bunlar; kalp krizleri, inmeler, kanserler, tıp 2 diyabet, kemik erimesi, astım,dejeneratif hastalıklar hastalıklar bu gruba girmektedir. Bugün ülkemizdeki ölümlerin %90’dan fazlası bu hastalık grubundan kaynaklanmaktadır. 
Serdar Hocam,burada grafikler, şekiller vererek, hastalık eşiği konusunu anlatır. Ve devamında; “…Birey ancak, bu genetik yatkınlıkla uyumsuz bir yaşam tarzı sürdürdüğü, çevresel etkenlere maruz kaldığı takdirde hastalık eşiğini geçer…Yani bu açıklama içinde çözüm yolu gösterilmektedir
Genetik hastalıklar, çeşitçe çok sayıda olmalarına karşın görülme sıklıkları son derece düşüktür… 

Okunma Sayısı: 2379

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.