Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YA­ŞIN­DA­SI­NIZ ?

25 Mart 2024, Pazartesi 18:06

Datça Mızda dün­ya­ya gelip de, dok­san yaşın üs­tün­de kaç kişi var bil­mi­yo­rum. İlçe Nüfus Mü­dür­lü­ğü­müz­de böyle bir kayıt var mıdır?, Böyle bir kayıt bilgi temin edi­le­bi­lir ­mi bil­mi­yo­rum. Hemen siz­ler böyle bir konu ne­re­den çıktı di­ye­cek­si­niz, far­kın­da­yım.
Şöy­le­ki; El­bet­te Ya­rı­ma­da­mız­da bin­ler­ce yıl önce baş­la­yıp, za­ma­nı­mı­za kadar uza­nan bir insan ya­şa­mı­nı takip ede­bi­li­yo­ruz. Ne­oli­tik dö­nem­de baş­la­yan isim­le­ri­ni bi­le­bil­di­ği­miz LE­LEG­LER ne­re­ler­den gelip bu­ra­la­ra yer­leş­ti­ler bil­mi­yo­rum. Ama bu Cum­hu­ri­yet dö­ne­mi­miz­de, bugün Ül­ke­mi­zin ve dün­ya­mı­zın her ye­rin­den ge­lip ­te bu­ra­ya gelip yer­le­şen, bu­ra­da dün­ya­ya göz­le­ri­ni açan (benim gibi) her günde daha fazla in­sa­nın yaşam için ter­cih et­ti­ği bu Dat­ça'­mız , Datça olalı kaç yıl olmuş bi­li­yor mu­su­nuz? Evet daha ön­ce­de bu kö­şe­de yaz­dı­ğım gibi, İlçe­mi­zin adı 04? Ara­lık 1933 günü Ba­kan­lar Ku­ru­lu Ka­ra­rı ile DATÇA ola­rak tes­cil edil­miş­tir. Yani Dat­ça'­mı­zın doğum günü o  gün 04.12.1933 dür. Dö­ne­min Cum­hur­baş­ka­nı Gazi Mus­ta­fa Kemal, (Baş­ba­kan İsmet İnönü) (so­ya­dı ka­nu­nun­dan önce) ve Ve­kil­ler he­ye­ti­nin im­za­la­rı­nı ta­şı­yan karar. Böyle müs­ta­kil bir ka­rar­la ismi tes­cil edil­miş, ül­ke­miz­de kaç ilçe var­dır acaba.?
Böyle önem­se­ye­rek isim­len­di­ril­miş bir ilçe ola­rak, gü­nü­mü­ze kadar gel­miş olan, bu öne­min de­ğe­ri­ni an­la­ya­bil­dik mi acaba .?
Bu ta­ri­hin bir anma günü ile, ha­tır­la­tıl­ma­sı­nın öne­mi­ni de­fa­lar­ca yazıp söy­le­me­mi­ze rağ­men, sayın il­gi­li­ler­den, iyi olur şek­lin­de te­men­ni­den başka bir cevap ala­ma­dık.
Geç­mi­şi­ni unu­tan, yaşam kül­tü­rü­nü /ta­ri­hi­ne sahip ol­ma­yan­lar nasıl ta­nım­la­nır­lar, tak­di­ri siz­le­re bı­ra­kı­yo­rum. Moda ve sos­yal esin­ti­le­rin rüz­gar­la­rı­na ka­pı­lıp, şu­ra­ya bu­ra­ya sav­ru­lur du­ru­ruz.
Unut­ma­ya­lım, KÖK­SÜZ AĞAÇ ' ın ya­şa­mı ,ma­ki­na­ya bağlı hasta insan gi­bi­dir. Fiş çe­ki­lin­ce hayat biter.
Biz­ler, geç­mi­şi­mi­ze saygı ile bağlı ,ona sa­hip­le­ne­rek ko­ru­yup kol­la­mak­la da­ha ­da güçlü ola­bi­li­riz.
Lüt­fen Dat­ça­mı­zı yal­nız­ca, bir rant or­ta­mı gibi gör­me­ye­lim.
Kalın sağ­lı­cak­la..


Okunma Sayısı: 71

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.