Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YEREL TARİH KA­RA­KÖY BAS­KI­NI (11)

13 Ocak 2023, Cuma 13:17
YEREL TARİH KA­RA­KÖY BAS­KI­NI (11)

Foto : Ka­ra­köy bas­kı­nın­da ilk he­def­te­ki S a b i t  (z a b i t ) E f e' nin köy mey­da­nı­nın al­tın­da­ki evi..
Sabit Efe niçin ilk he­def­te­dir? İlk av­la­na­cak, kat­le­di­lecek ki­şi­dir..?
Sabit Efe Bal­kan har­bin­de Yu­nan­la- Bul­gar­'la çar­pış­mış ve Müs­lü­man Türk­le­re ya­pı­lan zulmü biz­zat gör­müş, ya­şa­mış­tır..
1911 yı­lın­da Kız­lan te­ki­rin­de za­val­lı Kız­lan­'lı kı­zı­mız Z a l a ( Z e l i h a ) ya Ka­ra ­köy­lü G ı z ı l- C a v u r oğlu ve ar­ka­daş­la­rı Gi­rit­li Rum ba­lık­çı­la­rın yap­tı­ğı zulmü , te­ca­vü­zü, kat­li­amı unut­ma­mış­tır.
İçi Rum­la­ra - Yu­nan­lı­la­ra karşı kin ve nef­ret­le hınç­la do­lu­dur..
O günün ko­şul­la­rı­nı ya­şa­ma­dı­ğı­mız bi­le­me­di­ği­miz için 2023 yı­lı­nın rahat kol­tu­ğu­na otu­rup o gün­ler­de­ki olay­la­rı, ya­şa­nan­la­rı, bun­la­ra sebep olan­la­rı eleş­tir­mek, yar­gı­la­mak sor­gu­la­mak biz­le­rin haddi de­ğil­dir.
Ama Sabit Efe yap­tık­la­rı­nın be­de­li­ni ağır öde­miş­tir. Olan za­val­lı kızı Ce­mi­le'ye ol­muş­tur..?Adalı ça­pul­cu­lar za­val­lı Ce­mi­le­ci­ği şimdi köy mey­da­nın­da­ki köy ca­mi­si­nin bu­lun­du­ğu me­kan­da­ki evde sak­lan­dı­ğı yerde bul­muş­lar ve bin­ bir türlü iş­ken­ce ile kat­let­miş­ler­dir.
Şimdi ge­le­lim bas­kı­nın de­tay­la­rı­na..
Ka­ra ­kö­yü ab­lu­ka al­tı­na alan ça­pul­cu­lar, köy­lü­yü sin­dir­mek için, korku ve deh­şet sal­mak için ön­ce­lik­le mu­ka­ve­me­te yel­te­nen bir ­kaç köy­lü­yü hak­kın rah­me­ti­ne ka­vuş­tu­rur­lar..
En et­ki­le­yi­ci sahne şudur...
Silah ses­le­ri­ni duyup et­raf­ta olup bi­ten­le­ri an­la­mak için evi­nin so­ka­ğa bakan pen­ce­re­si­ni ara­la­yan "Hayta" sü­la­le­sin­den - ga­li­ba Hamdi de­de­mi­zin anası - za­val­lı ne­ne­ci­ği­miz al­nı­nın ça­tı­sı­na ye­di­ği kur­şun­la can­sız va­zi­yet­te evin oda­sı­nın or­ta­sı­na se­ri­lir...
Olay­lar ya­tış­tık­tan sonra eve giren köy­lü­ler bir-bir buçuk ya­şın­da­ki oğ­lu­nu ana­sı­nın can­sız be­de­ni­ne sa­rıl­mış, me­me­si­ni emer va­zi­yet­te bu­lur­lar..
Ka­ra­köy bas­kı­nın­da ya­şa­nan­lar içler acı­sı­dır...(sü­recek)


Okunma Sayısı: 284

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.