Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YEREL TARİH - KA­RA­KÖY BAS­KI­NI - 5

02 Aralık 2022, Cuma 12:24
YEREL TARİH - KA­RA­KÖY BAS­KI­NI - 5

Foto : Datça'nın sa­yı­lı zen­gin­le­rin­den tüc­car Mic­ha­lis Farmakidis.? Datça li­ma­nın­da halen Güm­rük Polis ka­ra­ko­lu ola­rak kul­la­nı­lan bina F a r m a k i d i s aile­si­ne aittir. ?Fotoğraf İtal­ya - Tri­es­te de çek­ti­ril­miş­tir.
O yıl­lar­da (1915) İstan­köy adası İtal­yan­la­rın elin­de­dir. Ça­nak­ka­le sa­vaş­la­rı bütün hı­zıy­la devam et­mek­te­dir..
Şunu da araya sı­kış­tı­rı­ve­re­lim..
Datça ya­rı­ma­da­sı­nı bir kolye gibi süs­le­yen 12 ada­lar 1912 yı­lın­da İsviç­re'de Leman gölü kı­yı­sın­dan­ ki O u c h y (Uşi) an­laş­ma­sıy­la te­mi­nat ola­rak İtal­yan­la­ra terk edil­miş­tir.. Uşi Lozan'ın bir ma­hal­le­si­dir..
Bazı geri ze­ka­lı­la­rın iddia et­ti­ği gibi 12 ada­lar, Tür­ki­ye cum­hu­ri­ye­ti­nin te­mel­le­ri­ni oluş­tu­ran L o z a n an­laş­ma­sı ile ve­ril­me­miş­tir.
İstan­köy'e göç eden Datça'nın zen­gin­le­rin­den , ti­ca­ret­le uğ­ra­şan F a v i n i aile­si, çı­kar­la­rı ge­re­ği İtal­yan üst düzey yö­ne­ti­ci­ler­le iyi ge­çin­mek zo­run­day­dı­lar ve Va­si­lis Fa­vi­ni haf­ta­da bir kaç gün, İtal­yan Gar­ni­zon ko­mu­ta­nı , İstan­köy li­ma­nın­da­ki salaş mey­ha­ne­ler­de ağır­lı­yor, ye­di­rip içi­ri­yor­du.. Çak­tır­ma­dan ce­bi­ne harç­lık sok­ma­yı da ihmal et­mi­yor­du..
Söz­lü­sü Dat­ça- Ka­ra­köy­lü Flo­ri­na' nın ba­şı­na ge­len­ler­den sonra in­ti­kam ateşi ile yanıp tu­tu­şan Va­si­lis Fa­vi­ni, bir gün Gar­ni­zon ko­mu­ta­nı­nı , eski ku­la­ğı ke­sik­ler­den emek­li kap­tan Yan­nis'in mey­ha­ne­si­ne davet etti..
İ n t i k a m - s a a t i - g e l m i ş t i ..
Söz­lü­sü Flo­ri­na' nın Datça'da ba­şı­na ge­len­le­ri, Türk­le­rin te­ca­vü­zü­ne uğ­ra­dı­ğı­nı ,in­ti­kam ateşi ile yanıp tu­tuş­tu­ğu­nu bir bir an­lat­tı..
Va­si­lis Datça'da olup bi­ten­ler­den ha­ber­dar­dı..
Zaten or­ta­lık Dat­ça­lı­ca ta­bir­le "Ala vı­cı­rık  toz duman" dı..? Datça'nın eli silah tutan er­kek­le­ri se­fer­ber­lik ne­de­niy­le cep­he­le­re sevk edil­miş­ti.. Datça sa­vun­ma­sız­dı..
İtal­yan ko­mu­ta­na hain plan­la­rı­nı bir bir an­lat­tı..
Adalı Rum­la­rı si­lah­lan­dı­rıp Datça'ya bas­kın ve­re­cek­ler­di..
Dişe diş, göze göz, kana kan in­ti­kam­dı..
İtal­yan ko­mu­tan­dan yar­dım için söz aldı..
Silah bul­mak me­se­le de­ğil­di..
O gün­ler­de Ça­nak­ka­le sa­vaş­la­rı tam gaz devam edi­yor­du.. Ça­nak­ka­le'ye mü­him­mat, erzak ta­şı­yan ,İngi­liz, Fran­sız ge­mi­le­ri­ne aman ver­me­yen, tor­pil­le­yip de­ni­zin di­bi­ni boy­la­tan bir kaç Alman de­ni­zal­tı­sı Gö­ko­va kör­fe­zin­de sak­la­nı­yor­du..
Bu de­ni­zal­tı­la­rın pe­şi­ne düşen müt­te­fik güç­le­re ait D u b l e i x zırh­lı­sı ya­kın­da İstan­köy ada­sı­na ge­lecek, bu­ra­yı mer­kez üs ola­rak kul­la­na­cak­tı..
Talan ve kat­li­ama yö­ne­lik Datça bas­kı­nı için, D u b l e i x zırh­lı­sın­dan yar­dım is­te­ne­cek­ti..
Bu zırh­lı­nın ikin­ci gö­re­vi , psi­ko­lo­jik harp tak­tik­le­ri uy­gu­la­mak, et­ra­fa korku ve deh­şet saç­mak, Türk hal­kı­nın ma­ne­vi­ya­tı­nı boz­mak­tı..
F ı r s a t ..?Bu - F ı r s a t t ı ...
Ka­ra­köy bas­kı­nı için şart­lar ha­zır­dı..(sü­recek)
Not ; Kay­nak­lar yazı di­zi­si so­nun­da bil­di­ri­le­cek­tir.


Okunma Sayısı: 123

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.