Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YERLİ MALI KUL­LAN­MAK BİR VA­TAN­DAŞ­LIK GÖREVİDİR

10 Aralık 2019, Salı 12:30

Ara­lık ayı­nın ikin­ci haf­ta­sı Tutum ve Yerli Malı Haf­ta­sı ola­rak kut­la­nır(dı) ül­ke­miz­de. Cılız da olsa yine de kut­la­na­cak...
Yine okul­lar­da ço­cuk­la­rın ev­le­rin­den ge­tir­dik­le­ri, kuru ve yaş mey­va­lar, an­ne­le­ri­nin yap­tık­la­rı pas­ta­lar, çö­rek­ler, kek­ler her­gün ayrı bir sı­nıf­ta ye­necek, içi­lecek. Ama bu­gün­le il­gi­li bun­la­rın dı­şın­da akıl­da kalan bir şey an­la­tıl­ma­ya­cak. Dört bir ya­nı­mı­zı kriz­le­rin sar­dı­ğı bir dö­nem­de biz bu haf­ta­yı ay­la­ra, hatta yıl­la­ra yay­mak is­ti­yo­ruz. Taa, kriz aşı­la­na kadar..?De­ğer­li öğ­ret­men­le­rim, ço­cuk­la­rı­nı­za hiç de­ğil­se yerli malı yi­yecek ve içecek lis­te­le­ri yapın.?Sev­gi­li ço­cuk­lar, hiç de­ğil­se, yi­ye­cek­le­ri­ni­ze,içe­cek­le­ri­ni­ze dik­kat ede­rek kut­la­yın bu haf­ta­yı. Ne bi­le­yim ne ol­du­ğu belli ol­ma­yan gazlı ve ko­la­lı içe­cek­ler­den uzak durun. Tür­ki­ye'de üre­ti­len meyva su­la­rı­nı tul­la­nın. Siz, en iyisi, bes­len­me çan­ta­nı­za, an­ne­ni­zin, ni­ne­ni­zin, ab­la­nı­zın evde yap­tı­ğı ku­ra­bi­ye­le­ri, sabah okula ge­lir­ken taze taze sık­tı­ğı­nız por­ta­kal su­yu­nu koyun!?Böy­le­si daha iyi değil mi? Bun­la­rı ço­ğal­ta­bi­li­riz.
Madem bu hafta(biz aylar di­yo­ruz) Yerli Malı Haf­ta­sı) gelin size yeni bir Yerli Malı ta­ri­fi ya­pa­rak söze gi­re­lim. Peki nedir yerli malı?
YERLİ MALI:Ül­ke­miz­de tü­ke­ti­ci hak­la­rı­na, sen­di­kal hak­la­ra ve çev­re­ye say­gı­lı bir şe­kil­de ve­rim­li­lik esas­la­rı­na uygun ola­rak üre­tim yapan, ver­gi­si­ni dü­rüst bir şe­kil­de öde­yen, ül­ke­miz­de katma değer bı­ra­kan fir­ma­la­rın üret­ti­ği mal­lar YERLİ MA­LI­dır.
Yani adın­da yerli Malı ol­ma­sı yerli malı ol­du­ğu an­la­mı­na da gel­mez. Ak­si­ne adın­da ya­ban­cı­lık varsa da yerli malı ol­ma­sı­na engel olmaz. Yeter ki yu­ka­rı­da­ki esas­la­ra uygun bir üre­tim olsun!
Uzun yıl­lar önce,ye­rin­de bir ka­rar­la ül­ke­miz­de baş­la­tı­lan YERLİ MALI YUR­DUN MALI, HER TÜRK ONU KUL­LAN­MA­LI kam­pan­ya­la­rı,kü­re­sel­leş­me adı al­tın­da kü­çüm­se­nen bir şey gibi an­la­tı­lı­yor.
Oysa,Ja­pon­ya gibi,Ame­ri­ka gibi bu­gü­nün zen­gin ül­ke­le­ri buna ben­zer kam­pan­ya­lar dü­zen­ler­ken, bizde ad­la­rı­nın ba­şı­na li­be­ral söz­cü­ğü­nü koyan ba­zı­la­rı Tür­ki­ye'de bu kam­pan­ya­la­rı an­lam­sız bul­mak­ta­dır­lar.
Artık her adım ba­şın­da kriz­den, iş­siz­lik­ten, geçim dar­lı­ğın­dan bah­se­dil­mek­te­dir. Bahsi ge­çe­lim, her alan­da kriz ken­di­ni his­set­tir­mek­te­dir.
-Bu­gün ül­ke­miz­de­ki kriz gös­ter­ge­le­ri var mıdır? Ne­ler­dir?
*Fab­ri­ka­lar, iş­yer­le­ri ka­pan­mak­ta­dır.
*Fab­ri­ka­lar ve iş­yer­le­ri ka­pan­dı­ğı için ça­lı­şan­lar iş­le­ri­ni kay­bet­mek­te ve iş­siz­lik gi­de­rek art­mak­ta­dır.
*Fab­ri­ka­la­rın ka­pa­si­te kul­la­nım oranı düş­mek­te­dir.
*Dur­gun­luk için­de enf­las­yon(stagf­las­yon)ya­şan­mak­ta­dır.
*Yeni ya­tı­rım­lar ya­pı­la­ma­mak­ta­dır.
*Borsa,döviz,altın gibi de­ği­şim araç­la­rıy­la kamu oyu oya­lan­mak­ta­dır.
*İç ve dış borç sü­rek­li art­mak­ta­dır.
*Top­la­nan ver­gi­ler azal­mak­ta­dır.
*En temel kamu hiz­me­ti olan eği­tim, sağ­lık ve sos­yal gü­ven­li­ğe, dev­let büt­çe­sin­den ay­rı­lan pay azal­mak­ta ve kamu hiz­met­le­ri ak­sa­mak­ta­dır.
*Ça­lı­şan­la­rın üc­ret­le­ri sü­rek­li azal­mak­ta­dır.
*Tü­ke­ti­ci­le­rin alım gücü azal­mak­ta,hayat pa­ha­lı­lı­ğı çe­kil­mez hal al­mak­ta­dır.
* Her ne kadar Datça'da çok his­se­dil­mi­yor­sa da(Datça'da da ga­ze­te­le­re son za­man­lar­da açlık ve yok­sul­luk fer­yat­la­rı yan­sı­mak­ta ya!Or­ta­la­ma ev ki­ra­sı iki bin li­ra­nın al­tın­da değil!),yok­sul­luk, açlık ve top­lum­sal bu­na­lım gün geç­tik­çe art­mak­ta­dır.
Yu­ka­rı­da sa­yı­lan­lar sa­de­ce ba­zı­la­rı­dır. Bizce bu yan­lış eko­no­mik ter­cih­ler­den kay­nak­lan­mak­ta­dır. Bunun ya­nın­da,tü­ke­ti­ci bi­lin­ci­nin, ve­rim­li­lik ve ta­sar­ruf bi­lin­ci­nin, yerli malı kul­lan­ma bi­lin­ci­nin ve en önem­li­si hak arama ve top­lum­sal bi­lin­cin ye­ter­li ol­ma­yı­şı­nın da krizi hız­lan­dı­ran ne­den­le­rin ara­sın­da gös­te­ril­me­si yan­lış ol­ma­ya­cak­tır.
Yerli Malı Kul­lan­mak Niçin Va­tan­daş­lık Gö­re­vi­dir?
*Pa­ra­mı­zın bizim ül­ke­miz­de kal­ma­sı, başka ül­ke­le­re git­me­me­si için,
*Ül­ke­miz­de kalan para ile ya­tı­rım ya­pa­rak, fab­ri­ka­lar ve iş­yer­le­ri aça­rak üre­ti­mi ar­tır­mak için,
*Fab­ri­ka­lar açı­lın­ca iş­siz­le­re iş bu­lu­na­ca­ğı için,
*İşsiz­le­re iş bu­lu­nun­ca, tü­ke­ti­min ar­ta­ca­ğı ve pi­ya­sa­nın can­la­na­ca­ğı için,
*Eko­no­mi can­la­nın­ca vergi mü­kel­lef­le­ri­nin ver­gi­le­ri­ni öde­ye­bi­le­cek­le­ri için,
*Eko­no­mi­nin can­lan­ma­sı ve ver­gi­le­rin top­lan­ma­sıy­la dev­le­tin iç ve dış borç­la­rı­nın aza­la­ca­ğı için,
*Ça­lı­şan­la­rın daha iyi ücret al­ma­la­rı­nın sağ­la­na­ca­ğı için,
*Yok­sul­lu­ğun gi­de­ril­me­si­ne,top­lum­sal gö­nen­cin ve hu­zu­run sağ­la­na­bil­me­si­ne katkı sağ­la­na­ca­ğı için,
*Yerli Malı'nda GDO lu katkı ol­ma­dı­ğı için,

YERLİ MALI KUL­LA­NA­LIM - YERLİ MALI KUL­LAN­DI­RA­LIM
Tü­ke­ti­ci Hak­la­rı Der­ne­ği -
Datça Şu­be­si Adına -
 Baş­kan Orhan Kes­kin­soy


Okunma Sayısı: 5123

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.