Muğla
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ -- A Z M A K L A R I M I Z - UZUN­CA AZMAK (1)

23 Şubat 2023, Perşembe 16:58
YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ -- A Z M A K L A R I M I Z - UZUN­CA AZMAK (1)

Bir çok­la­rı yok oldu zaten.. Beton yı­ğın­la­rı­na dö­nüş­tü­rül­dü­ler..? Allah ge­ri­de kalan de­re­le­ri­mi­zi, çöl­pek­le­ri­mi­zi, a z m a k la­rı­mı­zı Dat­ça­mı­zı çe­kir­ge sü­rü­le­ri gibi is­ti­la edip, "yağma ha­sa­nın bö­re­ği" ne çe­vi­ren az­gın­la­rın, tez­gin­le­rin şer­rin­den ko­ru­sun... A M İ N ..
Hemen üze­ri­ne alı­nan­lar ol­ma­sın.. La­fı­mız Datça'yı Dat­ça­lı­lar­dan fazla seven yeni Dat­ça­lı­la­ra değil..? Datça­mı­zın zen­gin­lik­le­ri­ne dalıp, gözü ka­ma­şan­la­ra...
Şimdi efen­dim..
Biz ele­li­ler (Re­şa­di­ye­li­ler) Bur­gaz­'da­ki adı gibi uzun­ca ne­re­dey­se gölet olan, Batır, Re­şa­di­ye, Kız­lan üç­ge­ni ara­sın­da kalan ve­rim­li top­rak­la­rı bes­le­yen de­re­le­rin bir­le­şip de­ni­ze dö­kül­dü­ğü yu­ka­rı­da resmi gö­rü­len az­ma­ğa u z u n c a - a z m a k di­yo­ruz.
Ve biz ele­li­ler için bu az­ma­ğın, ta­ri­hi, ge­le­nek­sel bir önemi, yeri var­dır..?Zaman için­de an­la­ta­ca­ğım..
Bu az­ma­ğı­mız Eski Dat­ça - Kız­lan sı­nı­rı­mız­dır..?Eski Dat­ça­lı­lar, başka köy­lü­ler bu bir za­man­lar için­de ba­lık­la­rın, bin ­bir çeşit bö­cek­le­rin oy­naş­tı­ğı, et­ra­fın­da ren­ga­renk ,irili ufak­lı kuş­la­rın kay­naş­tı­ğı az­ma­ğa ne ad ve­rir­ler bi­le­mem..
Her köyü ma­hal­le­si ba­ğım­sız bir eya­let olan, ne­re­dey­se her kö­yün­de ayrı bir dilin ko­nu­şul­du­ğu bu­lun­ma­dık Hint ku­ma­şı Dat­ça­mı­zın bir da­ğı­nın ne­re­dey­se her kö­yün­de ayrı bir adı var..
Bu­lun­ma­dık Hint ku­ma­şı değil. Ne­re­dey­se uzay taşı mü­ba­rek yer..
Bak şimdi..?Azmakla­rı­mı­zı an­la­ta­ca­ğız der­ken lafı ne­re­le­re ge­tir­dik..(sü­recek)
 


Okunma Sayısı: 339

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.