Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (11)

12 Haziran 2023, Pazartesi 15:24
YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (11)

Foto : Dağ­la­rın do­ruk­la­rın­da ,G a r a - Y o r g i' nin çift­li­ğin­de tek baş­la­rı­na ka­la­kal­mış pa­la­mut ağaç­la­rı ile soh­bet eden Sara Esin..
Bir za­man­lar Datça eko­no­mi­si­nin bel ke­mi­ği­ni teş­kil eden, en önem­li geçim kay­nak­la­rı­mız­dan Pa­la­mut ağacı aynı za­man­da mev­sim­le­rin­de ha­ber­ci­si­dir..
P e l i t de­di­ği­miz mey­ve­le­ri ol­gun­la­şıp yer­le­re dö­kül­me­ye baş­la­dı mı, k ı ş ge­li­yor demektir. ?Bu za­man­da Dat­ça­lı ço­luk-ço­cuk öyle bir kor­ku­ya, te­la­şa ka­pı­lır ki.. Sor­ma­yın git­sin..
Boş bah­çe­le­re, tar­la­la­ra ku­ru­tul­mak için se­ri­len mey­ve­ler yağ­mur yedi mi..?Datçalı aç kaldı de­mek­tir.. Genç- ih­ti­yar, ka­dın-kız ço­luk- çocuk her­kes te­tik­te­dir.. Göz­ler bulutlarda, ?kulaklar gök gü­rül­tü­sün­de­dir..
Hadi bunu da ,o gün­le­rin canlı ta­nı­ğı rah­met­li Nihat Ak­ka­ra­ca abi­miz­den din­le­ye­lim..*
"...?Palamut top­la­ma mev­si­min­de bir gök gü­rül­tü­sü du­yul­ma­ya gör­sün. Bu daha çok ak­şam­la­rı yarı ge­ce­den sonra olur. ?Evlerde kimse kalmaz.. ?Herkes çoluk çocuk ya­tak­la­rın­dan kal­kar. P a l a m u t - s e r g i s i 'nde se­ril­miş olan pa­la­mu­du el­le­riy­le ve kü­rek­ler­le top­la­yıp yığın ya­par­lar. Yı­ğı­nın üstü ki­lim­ler­le ör­tü­le­cek­tir. Bu iş ya­pı­lır­ken köyün her za­man­ki yarı gece ses­siz­li­ği bozulur..?Bağrış­ma­lar, çığ­rış­ma­lar yağ­mur ya­ğar­ken bile devam eder.
... Bazen bu top­la­ma, yığma işi bo­şu­na­dır. Kara bu­lut­lar bir damla yağ­mur dü­şür­me­den çeker gider. ?Ertesi günü to­par­lan­mış olan ser­gi­ler tek­rar se­ri­le­cek­tir.
"... Ku­ru­tul­muş olan pa­la­mut­lar ser­gi­den kal­dı­rı­la­rak bir yerde de­po­la­nır. De­po­da pe­li­di çı­ka­rı­lır. Bu işlem daha çok ka­dın­lar ta­ra­fın­dan ya­pı­lır." (sü­recek)
* K a y n a k :
Datça'da ha­ya­tın için­den bit­ki­ler.
Datça yerel tarih der­ne­ği 
 


Okunma Sayısı: 403

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.