Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (11)

15 Haziran 2023, Perşembe 16:52
YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (11)

Bu re­sim­de gö­rü­len de biz Dat­ça­lı­la­rın P ı y n a r  veya Ç ı t ı r de­di­ği­miz pa­la­mu­dun ya­ba­ni­si, keli...
Ya­nın­da da.. Dat­ça­lı­ca ta­bir­le a l o ğ u - b a l o ğ u za­ma­nın­dan -fi ta­ri­hin­den - kalma boynu bükük bir vi­ra­ne­cik.. ?Kim ­bi­lir kim­le­ri ba­rın­dır­dı..?Sarıp sar­ma­la­dı.. İçine gir­di­ğim zaman buruk bir mut­lu­luk tadı, hüzün bir huzur ko­ku­su aldım..
Ya­şan­mış­lık­lar me­kan­la­ra, du­var­la­ra si­ni­yor..
Bu kel pa­la­mu­du­muz, çı­tı­rı­mız, pıy­na­rı­mız hak­kın­da söy­le­necek çok sö­zü­müz var.. Nevi şah­sı­na mün­ha­sır (ken­di­ne özgü) Datça kül­tü­rü­mü­zü oluş­tu­ran önem­li öge­ler ara­sın­da p ı y n a r ..
"Gargı de­re­si­nin p ı y n a r - o d u n u " diye tür­kü­müz bile var.. Daha ne olsun...
N e y s e ...
Lafı ge­ve­le­yip dur­ma­dan, bir za­man­lar Dat­ça­mı­zın eko­no­mik ve sos­yal ya­şa­mı­nın vaz­ge­çil­mez­le­rin­den olan pa­la­mut ağa­cı­mı­zın öy­kü­sü­nü ,o yıl­la­rın canlı şa­hi­di rah­met­li Nihat Ak­ka­ra­ca abi­mi­zin ka­le­min­den din­le­me­ye devam ede­lim..
"....?Kurutul­muş olan pa­la­mut­lar ser­gi­den kal­dı­rı­la­rak bir yerde de­po­la­nır. De­po­da p e l i d i çı­ka­rı­lır. Bu işlem daha çok ka­dın­lar ta­ra­fın­dan ya­pı­lır. Ucu siv­ril­til­miş bir çivi ,avuç içi kadar bir tah­ta­ya ça­kı­la­rak t ı ğ ya­pı­lır. Tığ pa­la­mu­dun pe­li­di­ne ba­tı­rı­la­rak pelit çı­ka­rı­lır ve atı­lır. Pelit işe ya­ra­maz.. İşi ya­ra­yan pa­la­mu­dun p ü r ç ü k l ü ta­ra­fı yanı ko­za­sı­dır..."
"...?Bazı pa­la­mut ağaç­la­rı­nın pe­li­di lez­zet­li olur.?Bun­la­rın pe­li­di top­la­nır, kes­ta­ne gibi kebap edi­le­rek ye­nir­di..
En son işlem pa­la­mu­dun sa­tı­şı­dır..? Palamut­lar henüz ser­gi­dey­ken bile tüc­car­lar alım­la­ra baş­la­mış­tır..." (sü­recek)
K a y n a k :
Datça'da ha­ya­tın için­den bit­ki­ler
Datça yerel tarih der­ne­ği
Bitki araş­tır­ma grubu


Okunma Sayısı: 122

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.