Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (3)

24 Nisan 2023, Pazartesi 17:27

Dat­ça­mı­zın geç­miş­te eko­no­mik, sos­yal kül­tü­rel do­ku­su­nu bu de­re­ce et­ki­le­yen, tür­kü­le­ri­mi­ze konu olan, di­kil­dik­ten elli yıl sonra mah­sul ver­di­ği için ata­la­rı­mı­za "Pa­ya­mı (badem) ken­din için, zey­ti­ni oğlun için, pa­la­mu­du to­ru­nun için dik" de­dir­ten, bu muh­te­rem ve muh­te­şem ağa­cı­mı­zın öy­kü­sü­nü bir de yeri dol­du­ru­la­ma­ya­cak şah­si­yet­ler­den Dat­ça­mı­zın du­aye­ni rah­met­li Nihat Ak­ka­ra­ca abi­miz­den din­le­ye­lim..
"...?Nişan, sün­net, düğün tö­ren­le­ri, eve eşya almak, ev yap­mak hep pa­la­mut ha­sa­dı za­ma­nı­na er­te­le­nir­di.. İşin pa­la­mut za­ma­nı­nı bek­le­ye­me­yecek aci­li­ye­ti varsa, iş borç­la­na­rak gö­rü­lür, ödeme gene pa­la­mut sa­tı­şı­na er­te­le­nir­di."
"...?Hem ala­cak­lı hem borç­lu bu za­ma­na ki­lit­len­di­ğin­den, arada hiç­bir an­laş­maz­lık çık­maz­dı. Pa­la­mu­dun zey­tin badem gibi mah­sul­lü veya mah­sul­süz yılı yoktu. İyi veya kötü her yıl mah­sül ver­di­ğin­den ala­cak­lı ve borç­lu için bir ga­ran­ti­si vardı..."(Sü­recek)
Kay­nak :
Datça'da ha­ya­tın için­den bit­ki­ler..-Dat­ça yerel tarih araş­tır­ma grubu


Okunma Sayısı: 150

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.