Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (6)

11 Mayıs 2023, Perşembe 14:38
YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜL­TÜ­RÜ­MÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (6)

İlginç olan nedir bi­li­yor mu­su­nuz ..?
Dat­ça­mız üze­rin­de bu de­re­ce yoğun izler bı­rak­mış, geç­miş­te ata­la­rı­mı­zın ek­me­ği ,tok­ma­ğı ya­ka­ca­ğı olmuş, ma­ale­sef yok ol­ma­ya yüz tut­muş..
D e r k e n ....
Datça ya­rı­ma­da­sı­nı gezip to­zar­ken et­ra­fı­nı­za şöyle bir ba­kı­nın.. En azın­dan İskele ma­hal­le­si- Re­şa­di­ye ma­hal­le­si ara­sın­da se­ya­hat eder­ken..
Özel­lik­le yok ke­nar­la­rın­da, tarla sı­nır­la­rın­da biz­le­re inat ;
"..?Siz de kim olu­yor­su­nuz..? Daha dünkü b*k­su­nuz..?Ben bin­ler­ce yıl­dır Dat­ça­lı­yım..?Bu top­rak­la­ra kök sal­mı­şım..?Datça siz­den önce benim.?Beni yok et­me­ye sizin gü­cü­nüz yet­mez" der­ce­si­ne.. Pı­tı­rak gibi pa­la­mut ağaç­la­rı ken­di­li­ğin­den yer­den fış­kır­ma­ya baş­la­dı..
Hiç ol­ma­sa eski pa­la­mut or­man­la­rı­mı­zın bu onur­lu to­run­la­rı­na sahip çı­ka­lım...
Ve de... Sözü ve sazı, Dat­ça­mı­zın müm­taz şah­si­ye­ti, yeri dol­du­ru­la­ma­ya­cak insan oğlu insan, adam gibi adam rah­met­li N i h a t - A k k a r a c a abi­mi­ze bı­ra­ka­lım..
Onlar biz­den bir ön­ce­ki nesil ve Pa­la­mut­la daha çok ha­şır-ne­şir ol­muş­lar...?Dinleye­lim ba­ka­lım..
"....?Pa­la­mut ağaç­la­rı­nın bir ço­ğu­nun göv­de­le­ri mar­ka­lan­mış olur­du.?Bu mar­ka­lar­dan ak­lım­da ka­lan­lar "H" ,"S", "V" gibi harf­ler­di.
Göv­de­sin­de "H" har­fi­ni ta­şı­yan ağaç H r i s t o f o r o z 'un, "S" har­fi­ni ta­şı­yan ağaç Ş a r l o 'nun ,"V" har­fi­ni ta­şı­yan ağaç­ta V a r i l c i o ğ l u 'nun yani diğer adıy­la F a r m a k i d i 'nin ağa­cıy­mış.."
"...?Bu zen­gin Rum­lar mü­ba­de­le­de Datça'dan ay­rı­lın­ca ağaç­lar dev­le­te kal­mış..?Dev­let de bun­la­rın mah­su­lü­nü her yıl iha­le­ye çı­ka­rır, iha­le­yi alan o yılki mah­su­lü top­lar­dı.
Bu harf­ler­den başka göv­de­sin­de rakam ta­şı­yan pa­la­mut ağaç­la­rı da vardı. "120" H a m i t -A ğ a 'nın ,"121" H a c o 'ların , "122" G a b a - O s m a n Ağa'nındı..
Her­han­gi bir tar­la­da sa­hi­bi­nin dı­şın­da baş­ka­la­rı­nın da ağacı ol­du­ğun­dan ağaç­la­rın sa­hi­bi rakam ve harf­ler­le be­lir­len­miş­ti.." *
Ata ya­di­ga­rı Pa­la­mut ağaç­la­rı­mı­zın iz­le­ri­ni sür­me­ye devam ede­ce­ğiz..(sü­recek)
*K a y n a k :
Datça'da ha­ya­tın için­den bit­ki­ler
Datça yerel tarih der­ne­ği..


Okunma Sayısı: 222

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.