YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜLTÜRÜMÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (8)
18 Mayıs 2023, Perşembe 15:55F o t o : Cumalı-Yazı köy arasında yaşını başını ,gözünü gaşını, dalını budağını,enini boyunu şaşırmış, ata yadigarımız...
Gelelim şimdi kuru fasulyenin nimetlerine ..
Bir zamanlar en önemli geçim kaynaklarımızdan palamutlarımız nasıl silkilirmiş, ellenirmiş (toplamak), kurutulurmuş, satılırmış...
Ellerinden tavuğun yemi gagalaması gibi parmaklarıyla didikleyip durdukları cep telefonunu düşürmeyen yeni neslin kulağına küpe olsun..?Anlattıklarımız..
El emeği, göz nuru, alın terinin, bu onurlu didinişin aşa, işe nasıl karıştığını anlasınlar..
Hoş ... Her zaman ve her yerde olduğu gibi ,işin, aşın asıl kaymağını mahalli simsarlar, Rodos adasındaki, İzmir'deki Yahudi tüccarlar yiyor imiş ama..... Neyseee..
Lafı uzatmadan, siyasete, ideolojiye bulaşmadan Palamudun zahmetini, yeri doldurulamayacak büyüğümüz rahmetli Nihat Akkaraca abimizden dinleyelim..?Yattığı yerler nur olsun...
"....?Palamut mahsulü ağaçta temmuz başlarında oluşmaya başlar. Mahsulü kestaneye benzer. İlk önceleri kapalıdır. içindeki p e l i d i görünmez. Mahsül bu durumda iken "k o r u c a k " denir.
Sanırım bu kelime Ruma' dan geliyor. Sözlüğe baktığımda Rumca "ko r u c a k i " sözcüğünün bebek çağındaki kız çocukları için kullanıldığını gördüm..
"... Mübadeleden önce palamudu ,deri tabaklama ve kumaş boyama işinde kullananların Rum olduklarını öğrendiğimde "k o r u c a k " sözcüğünün Rumcadan geldiğine inandım. Çünkü korucak ta palamudun yavrusu oluyordu."
"...Ağustos ayı geldiğinde ağaç, bu yavru palamutların hepsini besleyemez, korucakların bazıları yerlere dökülmeye başlardı. Telef olmasın diye bu korucaklar ağustos ayından itibaren ağaçların dibinden toplanmaya başlanır, daha sonra bunlar gerçek mahsulün içine karıştırılırdı." (sürecek)
Kaynak :
Datça'da hayatın içinden bitkiler
Datça yerel tarih derneği
Bitki araştırma Grubu
Okunma Sayısı: 314
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.