s
Muğla
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

AVRUPA BİRLİĞİ'NDE SOKAK KÖPEKLERİ İTİLAF EDİLİYOR MU?

30 Mayıs 2024, Perşembe 19:26
AVRUPA BİRLİĞİ'NDE SOKAK KÖPEKLERİ İTİLAF EDİLİYOR MU?

Türkiye’de sokak köpekleri bir kez daha gündemde.
Başıboş köpeklerin itlafı seçeneği konuşulunca, anladık ki ülkemizdeki hayvansever sayısı çığ gibi artmış.
Ama biliyoruz ki bunların önemli bir bölümü konunun sağladığı rant için köpek sever görünüyor.
Sevgilisine, çocuğuna, eşine doğum günü, evlilik yıl dönümü, sevgililer günü hediyesi olarak köpek alıp, hevesleri geçince özellikle tatil beldelerinde, ormanlarda bu hayvanları terk edenlerin de sorunun büyümesine sağladıkları çirkin katkıyı unutmayalım.
Sokak köpekleri konusunda toplum ikiye bölünmüş durumda.
Bir yanda kent merkezlerinde sürüler halinde gezen başıboş köpeklerin saldırdığı, ağır yaraladığı çocuklar, vatandaşlar var.
Diğer yanda ise başıboş köpeklerin itlaf edilmesi gibi insanlık dışı bir yöntemin uygulanmasına haklı olarak karşı çıkanlar var.
Sorunun en önemli çözümlerinden kısırlaştırmayı başaramayan, yeterli, sağlıklı barınakları kuramayan Türkiye’de konu daha uzun yıllar tartışılacaktır.
Olaylara bakarken Türkiye’yi dünyanın merkezi sanma gibi bir yanılgı içine düşülüyor.
Zannediyoruz ki yaşadığımız her sorun sadece Türkiye’de var.
İşte bu yüzdendir ki hiçbir konuda sağlıklı tartışma yürütemiyoruz.
Sokak köpekleri sorunu da bu durumun somut örneklerinden biridir.
Biraz sınırlarımızın dışını görmeye gayret edersek bakış açımız da zenginleşecektir.
Bu nedenle Avrupa Birliği ülkelerindeki duruma bakmak yararlı olacaktır.

İTALYA
İtalya’da 2023 rakamlarına göre 350 bin civarında başıboş köpek var. Bu köpekleri kısırlaştırmayı ve barınaklar kurarak onlara bakmayı kabul eden şirketlere önemli miktarlarda vergi indirimi sağlanıyor. Kırsal kesimlerde sürüler halinde gezen başıboş köpeklerin koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanları parçalaması sıklıkla yaşanan olaylardan. İtlaf uygulaması olmamasına rağmen çiftçilerin başıboş köpeklerin itlafı için belediyelere baskıları sürüyor.

İSPANYA
İspanya’da 2022 yılı rakamlarına göre yaklaşık 170 bin başıboş köpek var. 2 Ekim 2023’te çıkan yasa, sahipsiz köpekleri toplama görevini belediyelere verdi. Başıboş köpekler tedavisi mümkün olmayan hastalıklar durumunda itlaf ediliyor. Kırsal kesimlerde başıboş köpek sürülerinin keçi ve koyunları parçalaması nedeniyle çiftçiler bazı bölgelerde itlaf için baskı yapıyor.

PORTEKİZ
Portekiz’de 101 bin başıboş köpek var.
Bu ülkede de başıboş köpeklerin küçükbaş hayvanlara saldırması nedeniyle çiftçilerin şikayetleri arttı.
İtalya, İspanya, Portekiz’de köpekler genellikle yaz aylarında ve tatil beldelerinde terk ediliyor. Bu ülkelerde köpeğini terk edenlere, para ve hapis cezası uygulanıyor.

FRANSA
Fransa’da, kentlerin sokaklarında başıboş köpekler yok. 2020 rakamlarına göre Fransa’daki barınaklarda 49 bin köpek vardı. Bazı bölge valilikleri, kırsal kesimde başıboş köpeklerin küçükbaş hayvanlara saldırması nedeniyle itlaf izni verebiliyor. Köpeğini terk edenlere 3 yıla kadar hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası uygulanabiliyor.

BELÇİKA
Belçika’da, günde 165 kedi ve köpek sokağa terk ediliyor. Geçtiğimiz 2022 yılı rakamlarına göre sadece Brüksel bölgesinde toplanan sahipsiz kedi ve köpek sayısı 9700’den fazla. Evcil hayvanını terk edenlere para ve hapis cezaları veriliyor.

İRLANDA
İrlanda’da 2023 rakamlarına göre 5 binden fazla başıboş köpek var. Bunlardan 2300’den fazlası toplanarak barınaklara yerleştirilmiş. Köpeğini terk edenlere 25 bin euroya kadar para ve 3 aya kadar hapis cezası verilebiliyor.

POLONYA
Polonya’da 950 bin sahipsiz köpek var. Bunların büyük bir kısmı barınaklarda bir bölümü de başıboş. Barınaklardaki koşullar genelde çok kötü. Belediyeler, sahipsiz köpekler için kendilerine ayrılan paraları iyi kullanmamakla suçlanıyor. İtlaf konusunda ciddi tartışmalar yaşanıyor.

ROMANYA
Romanya’da 500 binden fazla başıboş köpek var. Ciddi bir barınak sorunu yaşanıyor. Barınaklarda çok kötü koşullarda kalan hayvanların çoğu ölüyor. Kısırlaştırma uygulaması yetersiz kalmış. İtlaf da başvurulan yöntemlerden.
SLOVAKYA
Slovakya’da, 2023 yılı rakamlarına göre 120 binden fazla başıboş köpek var. Yetersiz ve sağlıksız barınaklar büyük sorun. Sokak köpeklerinin itlaf edilmesi uygulaması sürüyor. Bazı sahipsiz köpekler ise itlaftan kurtarılmak için komşu ülke Çekya’ya götürülüyor.

BULGARİSTAN
Bulgaristan’da, 2023 rakamlarına göre 35 bin başıboş köpek var. Bunlardan 20 bini toplanıp barınaklara götürülmüş. Barınaklarda kalanların 4 bin 600’ü sahiplendirilmiş.

YUNANİSTAN
Yunanistan’da, 2023 yılı rakamlarına göre başıboş köpek ve kedi sayısı 3 milyon civarında. Dağlarda yaşayan 70 bin başıboş köpek var. Dağlardaki köpeklerin yaban domuzlarını parçalamaları ciddi tartışmalara neden oluyor. Bu konuda köpek severler ikiye ayrılmış vaziyette. Bir kesim domuzların köpeklerden korunması için önlemler alınmasını istiyor. Kısırlaştırma programları tamamen başarısız olmuş. Köpeklerini sokağa terk edenlere yönelik cezalar ise hem yetersiz bulunuyor hem de uygulanmadığından şikâyet ediliyor.

FİNLANDİYA
Finlandiya’da 800 bin köpek var. Bunlardan 200 binin kayıtlı olmadığı belirtiliyor. Köpeğini kaydettirmeyene para cezası veriliyor. Kayıt ettirmemekte ısrarcı olanların köpeklerine el koyuluyor.

İSVEÇ
İsveç’in köpekler konusunda farklı sorunları var. Ülkedeki 980 bin civarındaki köpeğin tamamı kayıtlı. Ancak pandemi ve Ukrayna savaşının ekonomik koşulları kötüleştirmesiyle barınaklara bırakılan köpeklerin sayısında büyük artış olmuş. Yeni barınakların yapılması, mevcutların genişletilmesi ve bu işler için mali kaynak bulunması ciddi sıkıntı yaratmış. Bir başka sorun ise Rusya’dan getirilip Finlandiya sınırı üzerinden İsveç’e sokulan köpeklerin sayısındaki artış. Kaçakçıların yakalanacaklarını anlayınca bıraktıkları köpekleri toplamak da ayrı bir mali yük olarak ortaya çıkmış.

LETONYA
Letonya’da başıboş köpek sorunu var, ama sayıları hakkında veri yok. Kontrol altına alınmadıkları için sürekli çoğalmalarından ve belediyelerin ilgisizliğinden şikâyet ediliyor. Çiftçiler ise küçükbaş hayvanlarına başıboş köpeklerin saldırılarının önlenmesini istiyor.

Hollanda, Almanya, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerde başıboş köpek yok.

Malta, Litvanya, Estonya, Slovenya gibi Avrupa Birliği ülkelerinde ise başıboş köpekler konusunda tutulmuş güncel kayıtlar bulunmuyor.
Sokak köpeklerinin çocuklara saldırması nedeniyle birçok Avrupa Birliği ülkesinde ciddi tartışmalar olduğunu da hatırlatalım.
Bugün başıboş köpek sürülerini konuşurken, kent ve ilçe merkezlerine inmeye başlayan yaban domuzu sürülerini de konuşmaya başlayacağımızı bilelim.
Televizyon programları için haftada 2 kez Ankara’dan İstanbul’a gidiyorum.
İstanbul Havaalanı’ndan kent merkezine geçerken her defasında ormanlık alanlardan çıkarak yol kenarına başıboş köpekler için bırakılmış yiyecekleri yiyen yaban domuzu sürülerini görüyorum.
Köpeklerle domuzların karşılıklı saldırılarına şahit oluyorum.
Söz konusu sürüler Hasdal’a kadar inmiş vaziyette.
Bu manzaralar birçok tatil beldesinde de fazlasıyla var.
Toplum, yakında bu konu üzerinden yapılacak tartışmalar nedeniyle bölünürse şaşırmayalım.


Okunma Sayısı: 386

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.