LAÇİNNN
s
Muğla
06 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BADEM ÜSTÜNE

12 Eylül 2024, Perşembe 10:35

Tarım   ürünlerinin     içinde, Datçamızda  ilçemizle   etle   tırnak    olmuş   olan  bir  üründür     BADEMİMİZ.  Büyük   şehirlerimizdeki  satış   noktalarında  Datça    Bademi Miz, daha   yüksek  bir    fiyatlı   olmasına   rağmen,  alıcı   bulabilmektedir. Pekçok   çeşidinin   bulunmasına   rağmen,  NURLU   ve   AK  badem    çeşidinin tercihen     arandığını   hepimiz  biliriz.

Son   yıllarda  bilhassa  BETÇE     yöremizde  kurulan   kooperatif    ve   özel   işletmelerde ,bu   ürünümüzün işlenip  katma  değer   kazandırılarak   pazarlanması  çok   iyi   oldu. Önümüzdeki   yıllarda, çeşitliliğin  dahada    artacağından    eminim.

ANCAK;
Bu   ürünün   rekoltesi iklim   koşullarına   göre  değişkenlik     arz etmekte, bu  durumda   üreticinin  zarar    görmesine   neden   olmaktadır.  Çağla   halinde   toplanılarak    pazarlanması    ise, emek   bakımından     üreten     için    karlı    gibi    görünse de, bademi    işleyip  katma  değer kazandırarak   üretim  yapanların .hammadde  ihtiyacı    açığı   çıkmaktadır. Bazı    yıllar  ilçe    genelinde badem    verimliliğinin çok   az   olması, üreticileri de  üretimden    uzaklaştırmaktadır. Yarım Adamız    genelinde bu  yıl   ne  kadar   ürün    alınabildiği   konusunda   bir   çalışma   yapılabilir mi    acaba.?  Kuraklığın   tavan yaptığı  bu  yıl, badem    ağaçlarının yapraklarının   kış    gelmeden   dökülmeye   başladığı    gözlemleniyor. Diğer   daha    önemli   bir   husus  ise:badem   ağaçlarını ve  ürünü    boğmakta   olan BİT. Bu  parazitin ağaca    verdiği   zarar yanında, toplayıcıların  sağlığına   ne   gibi  bir    etki   yaptığını    bilen     var mı.? Bu  Bit   zararlısı   ile  mücadele   konusunda   İlçemiz    Tarım  Teşkilatının  çalışması      gerekmez mi.?

Bu   köşeden   defalarca   yazdığım   gibi, Datça Mız  ile   özdeşleşen  Badem   ürününün  geliştirilmesi    için,  Ülkemiz  Ziraat    Fakülteleri   ile  ortak  bir    proje yürütülerek, hatta   bir  Badem   Enstitüsünün   kurulması  çok  lüks 
  olmasa    gerek .Biyolojik  tarımsal    mücadelenin  yöntemlerinin  uygulanıp   öğretildiği,  fidan/cins  ve   aşılama   konularında  danışmanlık   hizmetine ihtiyaç   var.
Festivallerimizde   ismini  bile   kullandığığmız ,badem   ürününün sorunlarının çözümü    içinde biraz  emek    vermemiz     gerekmez mi.

Sağlıcakla....
 


Okunma Sayısı: 149

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.