Muğla
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BÖ­LÜK PÖR­ÇÜK D A T Ç A ,,

10 Ocak 2022, Pazartesi 19:18


Bas­kın ka­rak­ter­li, Ya­vuk­lu­su Av­la­na­lı Ba­lık­çı Hamza'yı par­ma­ğın­da oy­na­tan Mez­git­li Çakır Ayşe'den söz açıl­mış­ken..​Ko­nu­yu biraz de­rin­leş­ti­re­lim..
Dün­ya­nın başka yer­le­rin­de var mıdır bil­mem.. ​Antik dö­nem­de Dat­ça­lı ka­dın­la­rın coşku ile kut­la­dık­la­rı üç gün süren bir ka­dın­lar fes­ti­va­li var.​ Ekim ayın­da kut­la­nan ,bol ürün di­le­nen bu şen­lik­ler (Thes­mop­ho­ria fes­ti­va­li) üç gün sü­rü­yor ve sa­de­ce evli ka­dın­lar ka­tı­la­bi­li­yor­du..​ Ka­dın­lar bu şen­lik­ler­de ta­ma­mıy­la öz­gür­dü­ler, Ça­yır­la­ra uza­nır­lar, di­le­dik­le­ri gibi ya­şar­lar, eğ­le­nir­ler kendi ara­la­rın­da cin­sel­li­ğin­de bu­lun­du­ğu kaba saba şa­ka­lar ya­par­lar­dı..
Bu şen­lik­le­rin gü­nü­mü­ze yan­sı­ma­sı Dat­ça'­mız­da dini bay­ram­la­rın ikin­ci günü yakın ta­rih­le­re kadar ,özel­lik­le Betçe ta­raf­la­rın­da kut­la­nan "KIZ­LAR BAY­RA­MI " idi..​Bu özel günde de kız­la­rı­mız ka­fa­la­rı­na göre ta­kı­lır­lar, öz­gür­lü­ğün ta­dı­nı çı­ka­rır­lar­dı..
Datça ka­dı­nı­nın bugün hala ha­ne­le­ri­mi­zin orta di­re­ği ol­ma­sı­nın ,ha­ki­mi­yet-i cin­si­ye tu­fan­la­rı es­tir­me­si­nin ne­den­le­ri­ni ta­ri­hin ka­ran­lık­la­rın­da ara­mak ge­re­kir..
Hadi.. hadi..25-30 yıl önce, sar­hoş ka­fa­ya., eski ve yeni ka­rı­sı­nın it­ti­fa­kıy­la , ma­hal­le­nin gözü önün­de, ka­rı­la­rın­dan eşek sudan ge­lin­ce­ye kadar dayak yemiş bir er­kek­ce­ğiz ola­rak ko­nu­yu daha fazla uzat­ma­ya­lım..​ta­dın­da bı­ra­ka­lım...
Biz Ha­li­kar­nas ba­lık­çı­sı­nın ağ­zın­dan kıv­rak ve fı­rıl­dak Dat­ça­lı Çakır Ay­şe'­mi­zin genç­lik yıl­la­rı­nı din­le­me­ye devam ede­lim...
"...Çakır Ayşe bir gün ba­lık­çı Hamza'nın evli ol­ma­dı­ğı­nı bil­di­ği halde ona :
--E v l i m i s i n ? diye sordu.
Hamza " E v l i y i m .." dedi. Çakır Ayşe'nin canı fena sı­kıl­dı. Hamza 'ya
--K i m l e n ? dedi..
Hamza " Ki­min­le ola­cak..? Ba­lık­çı­nın sev­gi­li­si deniz kızı olur" dedi. Çakır Ayşe'nin içi rahat etti.
Ayşe "Nasıl..? Güzel mi..?" diye sordu.
Hamza " Ateş gibi deniz kızı.. Göz­le­ri çakır mı çakır ama kimi yol züm­rüt ye­şi­li­ne çalar.​Saç­la­rı altın sa­rı­sı.  Hele ka­ran­lık bir odaya gir­sin.. Odayı apay­dın eder.." di­ye­rek Çakır Ayşe'nin ta­ri­fi­ni yaptı. Ay­şe­'nin çok ho­şu­na gitti bu tarif...(sü­recek)
Kay­nak ;
Deniz gur­bet­çi­le­ri
Ha­li­kar­nas Ba­lık­çı­sı


Okunma Sayısı: 763

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.