Muğla
14 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ÇOCUKLAR ÖKSÜRÜKTEN SİZ ÜZÜLMEKTEN KURTULUN

14 Şubat 2018, Çarşamba 11:09

en haftaki yazımızı beğenerek, bizi ilgiyle takip eden okurlarıma çok teşekkür ediyorum. Havaların yavaş yavaş ısındığı şu günlerde özellikle birçok salgın hastalık gibi kuru öksürük de başımızın belası olmuş durumda. Peki bu öksürük bizim için kaçınılmaz son m? Yoksa belirli bir çaresi ve çözümü yolunda atılması gereken adımlar var mı? Her şeyden önce geçen hafta belirttiğim gibi; benim amacım sizlere diyetler yazmak yada doktorculuk oynamak değildir. Yüksek lisans alanım sağlıklı beslenme alanıdır. Dolayısıyla doğru bitkilerle yapılan basit karışımların yada uygun zamanda uygun şekilde tüketilen yemeklerin sağlığımız üzerine muhteşem katkısı olduğunu sizlerle paylaşmak isterim. Tıp bilimi ile uğraşan uzmanlara ve arkadaşlarımıza sorduğumuzda; “hastalıkların yüzde yetmişe varan oranlarda” beslenme ile ilgili olduğunu kabul etmektedirler, ancak ne hikmetse bu yönde bilgiler ve çabalara başvurmadan karaciğerin düşmanı olan ilaçlar genellikle ilk çözüm yolu gibi görülür. Bu anlamda sizlerle paylaşacağımız doğru beslenme tercihlerinin hayatınıza katkısı olacağı umudu ile konumuza dönüyorum.
Evet sevgili okurlarım, çoğumuzun süs bitkisi olarak gördüğü hatmi çiçeği yanından geçip gittiğimiz ve faydalarını çoğu kez bilemediğimiz çok faydalı, 2-3 metre büyüyebilen ve halk arasında “gül hatmi“   olarak da bilinen bir çiçek türüdür. Bu güzel çiçek, tropikal iklim kökenli olmakla beraber, ılıman iklimlerde de görülmektedir. Yaptığım birçok araştırmakta saymakla bitiremediğimiz faydaları dikkati çeken bu çiçek türü, hemen hemen birçok kürde ortak özellik olarak öksürük sorununda etkili olduğunu ortaya koymaktadır.  Ayrıca toz haline getirilmiş hatmi kökleri, 1 su bardağına bir tatlı kaşığı katılarak günde 4 bardak içilirse; balgam söktürücü olarak kullanılabilir, vücuda dinçlik ve rahatlık verir, soğuk algınlıklarında, nezle tedavisinde yardımcı olarak kullanılır, ,idrar yolları, mide ve bağırsak iltihaplarına karşı etkisi bilinmektedir. Ayrıca kökleri ve yaprakları kaynatıldıktan sonra suyu alınır ve içilirse;  baş ağrılarının hafiflemesine, gargara yapılırsa diş etlerinin iltihaplanmasında faydası görülmektedir.
Gelelim bu güzel ve şifa kaynağı bitkinin öksürüğü iyileştirmek için yapılması gereken işlemlerine;
1 tutam kuru halde hatmi çiçeğini,  ½ bardak süt içerisine atınız. Süt ve hatmi çiçeğini birlikte kısık ateşte bir taşım kaynatınız. Ilıdıktan sonra bu karışımı aç karnına yudum yudum içiniz.   Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa doktorunuza sorarak bu karışımı taze taze yapıp 7 gün boyunca içebilirsiniz. Öksürüğünüzdeki hafiflemeyi ve rahatlamayı hayretler içinde göreceksiniz. Peki çocuklarımız böyle bir sütü içmiyor ve kış boyunca öksürüyorsa, bu durumda da muhteşem bir reçel yaparak tüm ev halkının bu şifa deposundan faydalanmasını hem de severek başarabiliriz. O zaman hadi kolları sıvayalım ve “hatmi çeçeği reçelini” birlikte yapalım.

 Malzemeleri;
-250-350 gr gülhatmi çiçeği
-6-8 adet tane karanfil
-1 adet çubuk tarçın
-3 su bardağı toz şeker
-1,5 su bardağı su

Hazırlanışı;
İçindeki tohumları ve sapları ayıklanmış gül hatmi çiçeklerini öncelikle güzelce yıkayınız. Sonrasında, ayıklanmış çiçekleri bir kat çiçek, bir kat şeker olacak şekilde tencereye doldurunuz. Sonra karanfil ve su ile 1 adet çubuk tarçını koyarak ocakta kısık ateşte reçel olana kadar kaynatınız. Bu güzel bol şifalı tarifi soğuduktan sonra gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Sonuç mu; Emin olun “çocuklarınız öksürükten sizler ise üzülmekten kurtulacaksınız.” Bu tarif ile hem kalpleri fet edecek, hem de doğanın şifa deposunu, mutfağınızın büyülü dünyası ile birleştirerek harikalar yaratacaksınız.
 Sonuç olarak tekrar belirteyim; bizim amacımız kür hazırlamak değil, mutfakta ufak sırlarla harika faydalı tarifler hazırlamaktır. Beslenme bilimi sadece mideyi doyurmak değil, ayrıca şifa kazanmak için uyulması gereken kuralları içermektedir. Burada veya başka yerlerde yapılan ve yapılmakta olan karışımları ve yemekleri özellikle tansiyon ve kalp problemleri olanların, ayrıca hamile kadınların ve özel beslenme diyetine uyması gerekenlerin mutlaka doktorlarına danışarak veya kendi diyet uzmanları ile görüşerek tüketmeleri gereklidir. Unutmayalım ki; her besin aynı zamanda yan etkileri olan maddeleri bünyesinde barındırır. Bu durum önemle ele alınmalı ve bilinçsiz tüketimden kaçınılmalıdır.  Fazla ve dengesiz tüketim sonucu önem vermediğimiz bir su bile ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Ayrıca sizlere bu tarifleri veren kişilerin lütfen akademik kariyerlerini araştırıp, ona göre son kararı kendiniz vermelisiniz ve hiçbir tavsiyede körü körüne bilinçsizce hareket etmemelisiniz. Evet dostlar, bu günlük de bana ayrılan bölümün sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sağlıkla, mutlulukla sevgi ve huzurla yaşamanız, doğru beslenme ve doğru mutfak teknikleri ile hayata umutla yaklaşmanız dileklerimle bir başka yazımızda “Samimi Mutfak” köşemizde buluşmamız ümidi ile esen kalın, sağlıcakla kalın. 


Okunma Sayısı: 10015

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.