Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

GÜBRE/ YEREL YÖNETİM

28 Aralık 2021, Salı 13:26


Bu kö­şe­den , yerel yö­ne­ti­mi­mi­zin yerel üre­ti­me kat­kı­sı­nın ge­re­ği­ni ,öne­mi­ni de­fa­lar­ca yaz­dık dur­duk. Diğer ko­nu­lar­da da , belli kurum il­gi­li­le­ri­ni in­cit­me­den-he­def gös­ter­me­den uyar­ma­ya ça­lış­ma­ma rağ­men ,ne dönüş oldu nede bir tepki. Demek Ki her­kes kış uy­ku­su­na yat­mış veya, sos­yal ile­ti­şim ka­nal­la­rın­dan gezip gör­dük­le­ri yer­le­rin fo­toğ­raf­la­rı­nı ya­yın­la­ma­nın daha önem­li ol­du­ğu­na ka­na­at ge­tir­mek teler. YOL­LA­RI AÇIK OLSUN...

Son yıl­lar­da /gün­ler­de büyük şe­hir­ler­de hatta il­çe­le­ri­miz­de yerel yö­ne­tim yet­ki­li­le­ri­nin ,bil­has­sa tarım ala­nın­da üre­tim ya­pan­la­ra des­tek yap­tık­la­rı­nı gö­rü­yo­ruz, du­yu­yo­ruz oku­yo­ruz. Son ola­rak da Baş­kent yerel yö­ne­ti­mi­nin çift­çi­lik­le uğ­ra­şan (ta­rım­sal üre­tim) va­tan­daş­la­rı­mı­za , alım ga­ran­ti­li tohum da­ğıt­tık­la­rı­nı il­giy­le iz­len­di. Muğla ili­miz­de de Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­mi­zin kü­çük­baş hay­van­cı­lı­ğı­nın aile iş­let­me­le­rin­de ge­liş­ti­ril­me­si ça­ba­la­rı güzel de bana göre ye­ter­siz.​Bu hay­van­la­rın sürü ha­li­ne dö­nüş­me­si ha­lin­de ot­la­ya­bi­le­cek­le­ri alan­lar her gün da­ral­mak­ta­dır.
Ben siz­le­re bugün daha basit ve kolay bir ko­nu­yu ha­tır­lat­mak is­ti­yo­rum.
Ta­rım­sal üre­tim ya­pan­la­rı­mı­zın en büyük mas­raf­la­rın­dan biri GÜBRE. Biz­le­rin Av­ru­pa güb­re­si de­di­ği­miz SUNİ GÜBRE de top­rak­ta ilk yıl ve­ri­mi ar­tı­rı­yor ol­sa­ da, top­ra­ğın her yıl biraz daha fazla gübre ta­le­bi­ne neden ol­mak­ta­dır. Her yıl artan gübre fi­yat­la­rı işin başka ta­ra­fı. İşte bu ne­den­le, Be­le­di­ye­mi­zin /va­tan­daş­la­rı­mı­zın çöp/atık diye at­tı­ğı­mız çalı çır­pı­la­rın öğü­tü­le­rek doğal güb­re­ye dö­nüş­tü­rül­me­si­nin ya­rar­lı ola­ca­ğı­nı, de­fa­lar­ca yaz­dık. Ağaç­la­rın bu­dan­ma­sı mev­si­mi­nin baş­la­ma­sı ile, olu­şan bu ma­ter­ya­lin öğü­tü­le­rek tek­rar do­ğa­ya ka­zan­dı­rıl­ma­sı­nın, yani doğal gübre ola­rak ka­za­nıl­ma­sı­nın önemi or­ta­day­ken, on­la­rı ya­ka­rak yok etme yön­te­mi­ni neden ter­cih edi­yo­ruz.? Mobil veya sabit ola­bi­len bu ma­ki­na­lar, aynı za­man­da bir çevre dostu olup, bir MAKAM ara­cın­dan daha fazla il­çe­mi­ze ge­rek­li de­ğil ­mi?
Bil­has­sa ağaç­la­rın güb­re­ye olan ge­rek­si­ni­mi or­ta­day­ken, vahşi yok etme yön­te­mi olan YAKMA usu­lün­den artık vaz­ge­çe­lim.
Bu ko­nu­da ilçe Tarım Teş­ki­la­tı­mı­zın des­tek­le­ri ile Be­le­di­ye­mi­zin bu ko­nu­da ön­der­lik ya­pa­rak ,hiz­met­le­ri­nin yal­nız in­san­lar için değil, do­ğa­ya ­da so­rum­lu­lu­ğu ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­mak is­te­rim.
BA­KA­LIM--- GÖRELİM...
Sağ­lı­cak­la.....


Okunma Sayısı: 3525

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.