LAÇİNNN
s
Muğla
09 Mayıs, 2025, Cuma
  • DOLAR
    38.61
  • EURO
    43.78
  • ALTIN
    4135.9
  • BIST
    9.279
  • BTC
    102916.45$

KNİDOS VE BEN

07 Nisan 2025, Pazartesi 16:57

Bu çoban çocukları Ailelerinin kendileri için yaptığı emekleri boşa çıkarmadılar. Hiçbirisi okulu bırakıp köyüne dönmedi. Bu çoban çocuklarının çoğunluğu liseden sonra yüksek okul eğitimi de aldılar. Lise eğitiminden sonra hayatını kazanmak için değişik yerlerde iş başı yapanlar da oldu. Bu öğrencilerden; öğretmen, muhasebeci, teknik eleman, ormancı, postacı, belediyeci, kimyager, gibi pek çok işkolunda çalışan. Vatana millete faydalı kişiler yetişmişti.

Peki neden bu çoban aileler çocuklarını okutmak için bar gücüyle çalışmışlardı. Bunun  sebebi neydi? Neden ısrarla çocuklarını okutmak istemişlerdi?

Yaşadığımız bölge olan Datça ve köyleri Cumhuriyet’ten önce. Komşu adalarla yakın ilişkiler içinde olmuşlar. En büyük nedenlerden birisi coğrafi koşullar. Datça Yarımadası kuzey dağlık ve orman kaplı . İşlenebilecek tarım arazisi yok gibi , o yıllarda turizm yok . Herkesin kendi ihtiyacını göreceği kadar zeytin yağı ve badem var . Herkesin evinin önünde sebze ihtiyacını görecek kadar yapabiliyor . Yetiştirdikleri tahıl ile hem kendi ihtiyaçlarını hem de hayvanlarının yiyeceği saman ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar . Ancak Datça’nın ücra köşesi olan Yazı köyü ve halkı çok yoksul bir yaşam sürmüş . Köydeki en önemli ihtiyaç olan gazyağı köyün tüccarları tarafından getirtebilirse evlerde lamba yanıyor muş bu da köydeki tüccarın ne kadar bütçesi olduğuna bağlıymış . Çünkü tüccardan alınan gaz yağının parasını ödeyecek köyde para yok ancak bakkala yumurta ile zamanı geldiğinde badem ile Çağla ile ödeye biliyorlar . Yani köydeki bakkal sattığı gaz yağının parasını bir yıl içinde anca tahsil edebiliyordu . Köyde nakit akışı hiç yoktu . Nakit paraya paralel olarak da ihtiyaçları minimumdaydı .Atalarımız çok ilkel şartlarda hayatını idame ettirmişler.

Datça‘nın cumhuriyetten önce Anadolu‘yla olan bağları kopukmuş.Atalarımız yakın adalar ile ticari ilişkilerini geliştirmiş gayri yasal yollardan adalar ile ticaret yapmış. Küçükbaş hayvan götürülüp karşıdan rakı alınmış.o gün değiş tokuş edilecek ne varsa adalılarla bu yapılmış.

Cumhuriyet’in ilanıyla Yaz köylü de adalarla olan ilişkilerini kesmiş. Ancak Anadolu‘yla olan bağları da yok. Yol yok, haberleşme yok, sağlık konusunda en uç noktadalar. Bu olumsuzlukları gören çobanlar çocuklarını okutarak bu ilkel yaşama bir son vereceklerini düşünüyordu. Bundan dolayı da çocuklarını okutmak istiyorlardı.

Babalarının çok yoksul bir durumda yaşam mücadelesi verdiğini gören çobanlar . Çocuklarını okutarak, onların daha modern bir yaşam sürmelerini istiyorlardı. Bu nedenle çocuklarını okutmayı çok arzuluyorlar dı.
Devam edecek
Aslan Atilla YORULMAZ
5/Nisan/2025 Datça-
Belenköy


Okunma Sayısı: 357

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.