Muğla
10 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KOLAY RAMAZANLAR

06 Mayıs 2019, Pazartesi 17:39

Uzun bir ara­nın ar­dın­dan Ra­ma­zan ayı ve­si­le­si ile tek­rar siz­ler­le­yim.?Bu ayın engin be­re­ke­tin­den be­ra­ber is­ti­fa­de ede­lim,yılda bir kez bu­luş­tu­ğu­muz Ra­ma­zan-ı Şerif'i en güzel şe­kil­de bir­lik­te idrak ede­lim diye tek­rar yaz­ma­ya baş­lı­yo­rum.
Ra­ma­zan ulu di­ni­mi­zin bize bah­şet­ti­ği;nefis için bir ölüm ayı,ruh için tek­rar di­ril­me ayı­dır.Gü­nah­lar bu ayda yanar,kül olur in­şa­al­lah,nef­sin kö­tü­lü­ğü gönle so­kul­maz insan insan gibi ya­şa­ma­nın zev­ki­ni tek­rar tek­rar her sene bu ay bir ayrı duyar.Gü­nah­lar
bu ayda yanıp kül ol­du­ğu için Arap­ça'da “çok sıcak” an­la­mı­na gelen “Ramza” kö­kün­den bu ke­li­me tü­re­miş­tir.Allah'ın dini tek ol­du­ğu ve o dinin adı İslam ol­du­ğu için ve İslam'ın şart­la­rın­dan biri oruç ol­du­ğu için gelen tüm pey­gam­ber­ler oruç tut­muş­tur.
Allah bu ayı in­san­la­rı kö­tü­lük­ler­den uzak­laş­tı­rıp şük­ret­me­le­ri için bir fır­sat ola­rak ya­rat­mış­tır.
Ve Allah (c.c.) ki­ta­bı Kur'an- Kerim'de şöyle bu­yu­ru­yor:
“Ey iman eden­ler! Allah'a karşı gel­mek­ten sa­kın­ma­nız için oruç, siz­den ön­ce­ki­le­re farz kı­lın­dı­ğı gibi, size de farz kı­lın­dı. (Ba­ka­ra Sû­re­si 183)”
Ve Ra­su­lul­lah (S.A.V.) :
“Ra­ma­zan ayı gir­di­ği zaman cen­ne­tin ka­pı­la­rı açı­lır, ce­hen­ne­min ka­pı­la­rı ka­pa­nır ve şey­tan­lar da zin­ci­re vu­ru­lur” bu­yu­ra­rak Ra­ma­zan'ın be­re­ke­ti­ni işa­ret et­mek­te­dir.
Kul­la­rın bu ayı oruç­lu ge­çir­me­le­ri tüm in­san­lık için bir kur­tu­luş­tur ki mü­min­ler bu ayı kö­tü­lük­le­re yak­laş­ma­ya­rak ge­çi­rir­ler ve bu tüm in­san­lı­ğa yan­sır.
İşte oru­cun in­san­lar ara­sın­da­ki be­re­ke­ti böy­le­ce te­za­hur eder.
“Kalp­ler ancak Allah'ı an­mak­la huzur bulur.” Ayeti ile de sabit ol­du­ğu üzere insan Allah'ın koy­du­ğu ku­ral­la­ra göre ya­şa­yıp onun bah­şet­ti­ği iba­det bi­çim­le­ri ile Allah'a yak­laş­ma­ya ça­lı­şır­sa be­re­ket­li bir ömür ge­çir­miş ve ömür ema­ne­ti­ni hak­kıy­la tes­lim etmiş ola­cak­tır.Ancak bunun aksi şe­kil­de dav­ra­nır­sa Allah'ın koy­du­ğu ku­ral­la­rı kas­ten çiğ­ner­se o zaman da o ömür ge­re­ği gibi ya­şan­ma­mış ola­cak­tır.Ve unu­tul­ma­ma­lı­dır tövbe ka­pı­sı her an açık­tır ki Allah af­fet­me­yi sever.
Ra­ma­zan mü­min­le­rin İslam üzere bir araya gelme ayı­dır.O yüz­den ki Ra­ma­zan ayına biz Türk­ler ayrı ayrı ge­le­nek­ler ge­tir­mi­şiz.Me­se­la mahya…Mi­na­re­ler arası ge­ri­len ip­le­re di­zi­len ışık­lar­la Ra­ma­za­nın be­re­ke­ti,fey­ziy­le il­gi­li,Allah'ın ulu­lu­ğu ile il­gi­li nice güzel söz­ler ya­za­rak mü­min­le­rin kalp­le­ri­ni bir­leş­ti­rir.Ha­ke­za Ra­ma­zan sof­ra­la­rı da aynı amaç için her sene ku­ru­lur.
Ra­ma­zan'ın be­re­ke­ti ile şe­ref­len­miş­ken onun şa­nı­na ya­ra­şır bir şe­kil­de bu ayı ge­çi­rir­ken bolca dua ede­lim ki Ra­su­lul­lah (S.A.V) :
"Şu­ra­sı mu­hak­kak ki, Oruç­lu­nun if­ta­rı­nı aç­tı­ğı zaman red­de­dil­me­yen mak­bul bir duası var­dır" şek­lin­de bu­yu­rur ve ger­çek­ten bu hadis mü­min­ler için bir mu­ci­ze­dir.
Allah'ın ka­pı­la­rı­nın daha da açık ol­du­ğu bu ayda eli­miz­den gel­di­ğin­ce iba­det edip Salih amel iş­le­ye­rek Ra­ma­zan ayını idrak et­me­ye gay­ret ede­lim ve ata­la­rı­mı­zın de­di­ği gibi tüm mü­min­le­rin Ra­ma­za­nı­nı “Kolay Ra­ma­zan­lar” di­ye­rek teb­rik ede­lim.
Allah bizi hep bir­lik­te nice Ra­ma­zan­la­ra çı­kar­sın.


Okunma Sayısı: 8554

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.